Update articol:

Romgaz anunţă un program de investiţii de aproape 15,7 miliarde de lei, până în 2025

Programul de investiţii preconizat de Romgaz pentru perioada 2020 – 2025 va fi de 15,69 miliarde de lei, sumă din care circa o treime va fi orientată către producţia de gaze naturale, conform Strategiei de Dezvoltare/Investiţii a companiei.

“Investiţiile joacă un rol determinant în reducerea declinului natural al producţiei, atât prin descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi, cât şi prin îmbunătăţirea gradului de recuperare actual, prin reabilitarea, dezvoltarea şi modernizarea facilităţilor existente, dar şi în valorificarea unor noi oportunităţi de creştere şi diversificare. Astfel, programul de investiţii pe perioada de referinţă va fi orientat în cea mai mare parte către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere-stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diversificare – petrochimie şi producţia energie electrică, diferenţa până la 15,69 miliarde de lei total investiţii pentru următorii 5 ani. Doresc să menţionez, însă, că elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul ‘business as usual’, neţinând cont de situaţia curentă a pandemiei de COVID-19 şi se impune revizuirea informaţiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un grad de certitudine mai ridicat”, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Acesta a adăugat că investitorii au înţeles programul ambiţios de investiţii pe care managementul şi l-a asumat, iar creşterea preţului acţiunii reprezintă un plus de încredere pe care aceştia îl investesc în companie.

“În ciuda perioadei grele (iarnă caldă şi pandemia de COVID) şi a reducerii preţului gazelor şi a cifrei de afaceri, Romgaz a reuşit o scădere a cheltuielilor cu 22%, generând pe primul trimestru un profit mai mare cu 114 milioane de lei faţă de cel bugetat. Apariţia pandemiei de COVID-19 a general turbulenţe semnificative la nivelul economiei globale, precum şi un grad ridicat de incertitudine. Revenirea la ritmul iniţial de creştere economică depinde într-o măsură covârşitoare de capacitatea de adaptare a companiei la cerinţele pieţei şi la diversificarea tipurilor de servicii şi produse pe care aceasta le oferă. Luând în considerare cele de mai sus, Romgaz îşi propune să fie un jucător activ, profitabil şi competitiv pe piaţa de producţie de gaze naturale şi a energiei electrice, precum şi să intre pe noi pieţe, cum ar fi piaţa produselor petrochimice”, menţionează sursa citată.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE).

Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA