Update articol:

Șeful agenției de Cybersecurity din Franța: „Nu există vreo dovadă că Huawei ar face spionaj prin rețelele de comunicații ale Europei”

Șeful agenției de Cybersecurity din Franța a declarat că instituția nu a descoperit nicio dovadă că Huawei Technologies Co. ar face spionaj prin rețelele de comunicații ale Europei, respingând îngrijorările SUA și Germaniei, potrivit Bloomberg.

Guillaume Poupard, șeful agenției naționale de cybersecurity ANSSI, a vorbit în urma informațiilor despre un document american transmis în Germaniei, care prezenta dovezi ale spionajului Huawei prin echipamentele sale.

„Nu există vreo dovadă irefutabilă împotriva Huawei, astăzi, în Europa”, a spus Poupard într-un interviu pentru Bloomberg News: „Nu există nicio situație în care Huawei este prins spionând masiv în Europa. În altă parte, poate este diferit, dar nu în Europa.”

Agențiile de informații au avertizat despre pericolele echipamentelor Huawei de aproape un deceniu. Gigantul din Shenzhen a negat întotdeauna că produsele sale reprezintă vreo amenințare la adresa securității. Guvernul american a făcut recent presiuni asupra aliaților săi pentru a evita utilizarea echipamentelor producătorului de echipamente chinez în infrastructura lor 5G.

Poupard a recunoscut că Huawei a purtat discuții cu statul chinez, dar a menționat că legile de securitate națională chineză impun tuturor organizațiilor locale să coopereze cu serviciile de informații naționale.

„Faptul că Huawei discută cu statul chinez este normal”, a spus el: „Este o companie chineză, iar legea îi obligă. Nu are sens să le reproșăm asta; trebuie doar să acceptăm asta ca stare de fapt”.

Oficialii Huawei din Franța nu au avut niciun comentariu imediat.

Șeful spionilor din Germaniei a spus anterior că Huawei „nu poate fi pe deplin de încredere”. Un articol din Handelsblatt a menționat săptămâna aceasta un document clasificat intern al Oficiului Federal de Externe, potrivit căruia producătorul chinez de echipamente pentru rețele de telecomunicații Huawei a colaborat cu organismele de securitate chineze.

Bloomberg a raportat anul trecut că, din 2009 până în 2011, Vodafone Group Plc – una dintre cele mai puternice și de anvergură companii de telecomunicații din lume – a descoperit vulnerabilități care ar fi putut oferi accesul Huawei la rețeaua sa fixă ​​din Italia, potrivit documentelor informative de securitate din compania din Londra. Vodafone Group Plc spune că problemele au fost rezolvate.

Uniunea Europeană, precum și U.K., au prezentat săptămâna aceasta recomandările lor privind reglementarea echipamentelor pentru viitoarele rețele de comunicare 5G. Normele franceze stipulează că actorii non-europeni nu vor fi primiți în rețelele de bază și, de asemenea, în anumite orașe, inclusiv Paris. Reglementările franceze și europene nu numesc niciodată Huawei în documentația lor publică.

În prezent, Huawei dă în judecată criticii din Franța, care au susținut că are legături cu statul chinez. În martie anul trecut a depus la Paris trei procese de defăimare cu privire la comentariile făcute în timpul programelor de televiziune de un cercetător francez, un jurnalist și un expert în sectorul telecomunicațiilor.