Update articol:

SNSPA cere în instanţă încetarea de drept a mandatului lui Cîmpeanu la conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor

Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) susţine că mandatul prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a expirat în data de 29 mai 2020 iar o convocare a reuniunii CNR în perioada 17 – 19 septembrie nu este statutară, solicitând şi revocarea tuturor actelor emise de acest for după luna mai.

În legătură cu aceste aspecte, SNSPA face următoarele precizări:

  1. O persoană care nu mai deține legal funcția de președinte nu își poate îndeplini niciuna dintre atribuțiile aferente funcției.
  2. SNSPA nu va participa la reuniunea organizată în perioada următoare, ca urmare a faptului că nu a fost convocată în mod statutar.
  3. Conducerea SNSPA, întrunită astăzi, 15 septembrie 2020, în cadrul Consiliului de Administrație, a decis în unanimitate declanșarea oficială a procedurii de clarificare în instanță a nerespectării legislației de către conducerea CNR. Cu acest prilej, SNSPA va solicita instanței:
  • constatarea încetării de drept a mandatului președintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020;
  • nulitatea tuturor actelor emise de CNR, de la finalul lunii mai 2020 până în prezent, inclusiv a avizelor emise, la solicitarea Ministerului Educației, pentru actele normative adoptate de către Guvern sau Parlament, după caz;
  • clarificarea politizării CNR, care trebuie să rămână o instituție independentă și apolitică, în condițiile în care atât în lege, cât și în statut există precizări clare în acest sens.

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE, a declarat:  „CNR are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este. Domnul Sorin Cîmpeanu, care a exercitat mandatul de președinte al CNR timp de aproape șapte ani, trebuie să înțeleagă că legea nu este opțională, iar CNR trebuie să evolueze independent de interesele politice ale domniei sale sau ale altor persoane. CNR are nevoie de o reformă profundă, care să împiedice orice încercare viitoare de a confisca această instituție, pentru a o subordona unor interese personale și/sau politice.

Democrația înseamnă reguli. Prin urmare, invitația mea către toate universitățile din România este să le respectăm, inclusiv în CNR.  Voi saluta alegerea unui nou președinte CNR, sub rezerva ca acest lucru să se desfășoare statutar și nu cu ușile închise, sub coordonarea unei conduceri al cărui mandat a expirat pe 29 mai 2020, deci fără legitimitate”.

SNSPA a participat la toate reuniunile organizate de CNR, de la înființarea sa, în anul 1991, și până astăzi.

SNSPA va informa periodic opinia publică asupra demersurilor făcute pentru ca CNR să reintre în legalitate și să revină la atribuțiile legale și statutare.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014