Update articol:

S&P Global: Este puţin probabil ca zona euro să evite recesiunea, deoarece criza se adânceşte

s&P

Scăderea activităţii economice în zona euro s-a adâncit în septembrie, nimicind orice speranţe că regiunea ar putea evita recesiunea, într-un moment în care inflaţia record pune presiune pe BCE să acţioneze, rezultă din datele publicate miercuri de S&P Global, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 48,1 puncte în septembrie, de la 48,9 de puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 48,5 de puncte. Datele din septembrie reprezintă cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni al indicatorului care evaluează situaţia economică generală.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

“Datele finale pentru septembrie sugerează că presiunea preţurilor în zona euro nu a început să se atenueze, chiar dacă activitatea pare să fie în declin. Credem că unele economii, cum ar fi Germania, se contractează deja, şi ne aşteptăm ca zona euro ca întreg să fie în recesiune în trimestrul patru din 2022”, a apreciat Jessica Hinds de la Capital Economics.

Activitatea în sectorul serviciilor s-a redus în Germania, Italia şi Spania, în timp ce în Franţa a fost mai slabă decât estimările iniţiale.

Conform unui sondaj realizat de Reuters, există şanse de 60% ca zona euro să intre în recesiune în perioada următoare, în timp ce pentru Marea Britanie şansele sunt de 75%.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în septembrie la 48,8 de puncte, de la 49,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din februarie 2021.

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX