Update articol:

Studiu: Electoratul european este tot mai de dreapta

prezenta la vot pixabay.com

Opinia publică din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie se plasează tot mai majoritar către dreapta, conform unei cercetări publicate marţi de Fundaţia pentru inovaţie politică (Fondapol), efectuată exclusiv în aceste patru ţări şi rezumată de France Presse şi citată de Agerpres.

”Autopoziţionarea politică pe o axă stânga-dreapta relevă o basculare către dreapta a electoratelor europene. (…) Puternice curente de dreapta acţionează în Franţa”, unde procentul electoratului care se situează la dreapta eşichierului politic a crescut continuu, de la 33% în 2017 la 38% în 2021, arată studiul. În acelaşi interval de timp, procentul francezilor de stânga a scăzut uşor, de la 25% la 24%.

Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa ”întrebarea este dacă de această realiniere către dreapta va profita o dreaptă care să guverneze sau extrema dreaptă”, menţionează Fondapol în concluziile cercetării, ai cărei autori consideră că ea ilustrează ”constatarea eşecului stângii” în Europa.

Deplasarea societăţii către dreapta ”se bazează aici pe asimilarea valorilor şi culturii dreptei, inclusiv naţionalismul prin chestiunea identitară, liberalismul economic şi liberalismul politic corelat cu individualismul”, mai remarcă autorii.

De pildă, în chestiunea migraţiei, 63% dintre francezii intervievaţi s-au declarat împotriva deschiderii faţă de migranţi şi 62% cred că Islamul ”reprezintă o ameninţare” pentru Franţa, temere împărtăşită de 81% dintre simpatizanţii dreptei şi de 45% dintre cei ai stângii.

La scară europeană, această ”basculare” către dreapta este prezentă în fiecare dintre ţările studiate. Astfel, de dreapta se declară 44% dintre italieni (31% de stânga), 40% dintre britanici (25% de stânga), 38% dintre francezi (24% de stânga) şi 36% dintre germani (26% de stânga).

Cercetarea a fost realizată în Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie prin intervievarea a 7.063 de persoane de către institutul de sondaje Opinion Way, în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2021

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere