Update articol:

SUA: Donald Trump le-a comunicat donatorilor republicani că îi va ajuta să câştige Congresul în 2022

Fostul preşedinte Donald Trump a promis că va ajuta Partidul Republican să câştige locuri în Congres la alegerile din 2022, dar a atacat două personalități de top ale partidului, pe liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, și pe fostul vicepreședinte Mike Pence, potrivit Reuters.

În cadrul unei cine desfăşurate la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, pentru donatorii din Comitetul Naţional Republican, Trump a precizat că este încă supărat că a pierdut alegerile din noiembrie.

În textul intervenţiei, Trump a încercat să se poziţioneze ca persoană cu influenţă printre republicani, spunând că vrea să vorbească “despre viitorul Partidului Republican şi despre ceea ce noi trebuie să facem pentru a-i îndrepta pe candidaţii noştri pe un traseu care să se îndrepte spre victorie”.

Îndepărtându-se de textul pregătit, Donald Trump a spus că a vorbit recent cu Pence şi i-a comunicat că este în continuare dezamăgit de el, iar despre senatorul Mitch McConnell a afirmat că este un “pui de căţea”, a declarat pentru Reuters un participant la eveniment. McConnell a atras furia lui Trump în urma alegerilor pentru că a declarat că Biden a câștigat președinția.

Înainte de a părăsi funcția, Trump l-a certat pe Pence pentru că nu a intervenit ca să oprească certificarea numărului de voturi din Congres, autoritate pe care vicepreședintele nu o avea. Certificarea votului a stat la baza evenimentelor din 6 ianuarie când protestatarii pro-Trump au luat cu asalt Capitolul SUA.

“Sunt în faţa voastră în această seară plin de încredere că, în 2022, vom prelua Camera (Reprezentanţilor) şi vom revendica Senatul. Şi apoi, în 2024, un candidat republican va câştiga Casa Alb㔑, a afirmat Trump.

El a mai spus că orice discuţie despre propriile sale planuri – Constituţia îi dă dreptul să candideze pentru un nou mandat de patru ani – ar trebui să aştepte până după alegerile din noiembrie 2022.

Mai mulţi republicani iau în considerare posibilitatea de a candida pentru nominalizarea din partea partidului în scrutinul prezidenţial din 2024, cum ar fi fostul secretar de stat, Mike Pompeo, sau guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis.

Donald Trump, care şi-a presărat intervenţia cu atacuri la adresa preşedintelui democrat Joe Biden, a declarat că “Partidul Republican va reuşi şi va creşte în viitor prin acceptarea destinului său de campion al americanilor din clasa muncitoare”.

Rolul activ al lui Trump în politica republicană, în pofida pierderii alegerilor din 2020, este diferit de alți foști președinți, care au avut tendința de a se retrage din lumina reflectoarelor după ce au părăsit Casa Albă.