Update articol:

SUA se tem de o ofensivă turcă în Siria în pofida avertismentelor Washingtonului

Barbara Leaf/ Sursa foto: state.gov Barbara Leaf/ Sursa foto: state.gov

Statele Unite se tem că Turcia îşi va pune în practică ameninţarea de a lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei, în pofida avertismentelor americane pentru a o împiedica, a recunoscut miercuri o diplomată de la Washington, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Barbara Leaf, a reafirmat în cadrul unei audieri parlamentare “profunda îngrijorare” a guvernului său în contextul ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan împotriva combatanţilor kurzi din Siria.

“Ne-am sporit contactele diplomatice pentru a încerca să stopăm acest lucru”, a spus ea. “Facem demersuri permanente pe lângă guvernul turc pentru ca el să renunţe la această aventură necugetată”, a adăugat Barbara Leaf.

Întrebată dacă Ankara va renunţa datorită eforturilor americane, responsabila Departamentului de Stat a răspuns: “Voi fi foarte sinceră, nu pot să vă asigur de acest lucru”.

Şeful statului turc a ameninţat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui mai că va lansa o nouă operaţiune militară împotriva a două localităţi din nordul Siriei, vizându-i pe combatanţii kurzi pe care i-a calificat drept “terorişti”.

Printre ei se află miliţia Unităţile de protecţie populară (YPG), care au fost susţinute de SUA şi de coaliţia internaţională în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Washingtonul şi-a înmulţit avertismentele împotriva unei astfel de ofensive care riscă în opinia sa să destabilizeze regiunea şi să pună în pericol lupta antijihadistă.

Această nouă dispută ilustrează tensiunile recurente între SUA şi Turcia, aliaţi în cadrul NATO, într-un moment în care Ankara se opune aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, susţinută de ceilalţi membri ai organizaţiei.