Update articol:

SUA și AIE îndeamnă țările asiatice să diversifice lanțurile de aprovizionare cu energie

Statele Unite și Agenția Internațională pentru Energie au cerut marți țărilor asiatice să-și diversifice lanțurile de aprovizionare pentru energie și minerale critice, astfel încât să nu fie dependente de țări precum China și Rusia, potrivit Reuters.

Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, și secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, au declarat că actuala criză energetică, care decurge din sancțiunile impuse Rusiei, ar trebui să stimuleze țările din Indo-Pacific să se concentreze mai mult pe tranziția de la combustibilii fosili.

Acest lucru nu înseamnă, însă, ca regiunea să se bazeze pe China pentru tehnologia energiei solare și pe țări precum Republica Democrată Congo și Rusia pentru mineralele esențiale necesare pentru vehiculele electrice și baterii.

„Vrem să ne asigurăm că naţiunile nu sunt sub controlul petrodictatorilor, sub controlul celor care nu împărtășesc valorile noastre, sub controlul celor care ar dori să controleze aspectele strategice ale lanțului de aprovizionare”, a spus Granholm la Sydney Energy Forum.

Forumul este co-găzduit de guvernul australian și AIE.

Birol a spus că China reprezintă 80% din lanțul global de aprovizionare al tehnologiei solare și, până în 2025, aceasta va crește până la o cotă de 95%.

El și Granholm au spus că ţările nu ar trebui să se bazeze pe o singură țară pentru orice tehnologie sau combustibil, după ce au învățat lecția din lipsa aprovizionării cu energie a Rusiei.

„Îmi fac griji că China are un pas mare înainte în tehnologia și lanțurile de aprovizionare care ar putea să ne facă vulnerabili, dacă nu ne dezvoltăm propriile lanțuri de aprovizionare”, a spus Granholm reporterilor.

„Din punct de vedere al securității energetice, este imperativ ca națiunile care împărtășesc aceleași valori să-şi dezvolte propriile lanțuri de aprovizionare, nu doar pentru climat, ci și pentru propria securitate energetică”, a spus ea.

În ceea ce privește furnizarea de energie, Birol a spus că oricine plănuiește noi investiții mari în combustibili fosili, care vor intra în funcțiune abia peste câțiva ani, trebuie să ia în considerare riscul climatic și riscul de afaceri pentru investitori, pe măsură ce lumea trece la energie mai curată.

„Trebuie să reducem cererea de gaze, cărbune și petrol dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice”, a spus Birol.

Granholm și ministrul australian al Energiei, Chris Bowen, au semnat marți un acord pentru ca cele două țări să lucreze împreună în cercetarea energetică, inclusiv reducerea costurilor stocării de lungă durată a energiei și electrolizoarelor pentru a produce hidrogen.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical