Update articol:

Suedia: Şefa diplomaţiei Margot Wallstrom părăseşte guvernul din motive familiale

Şefa diplomaţiei suedeze Margot Wallstrom, militantă pentru drepturile omului şi feministă ferventă, a anunţat vineri că pleacă din guvern pentru a se dedica familiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“A venit timpul să petrec mai mult timp împreună cu soţul meu, copiii mei şi nepoţii mei. L-am informat pe prim-ministru despre dorinţa mea de a părăsi guvernul şi postul meu de ministru al afacerilor externe”, a scris ministrul social-democrat pe Twitter.

Margot Wallstrom, în vârstă de 64 de ani, ocupa postul de şefă a diplomaţiei din 2014. Ea a fost propusă din nou pentru acest post după legislativele din septembrie 2018, în urma cărora social-democraţii au format din nou guvernul.

Ministrul şi-a cultivat mereu imaginea de femeie cu convingeri puternice, care şi-a păstrat idealurile de stânga în exercitarea puterii.

Margot Wallstrom a intrat în anii 1970 în Partidul social-democrat, condus de carismaticul Olof Palme, cu care este comparată uneori.

Ea a fost aleasă în Parlament la numai 25 de ani, iar apoi a devenit ministru al funcţiei publice la 32 de ani. Margot Wallstrom a deţinut portofoliile de afaceri sociale şi pe cel al culturii, înainte de a pleca la Bruxelles în 1999.

Comisar pentru mediu şi apoi vicepreşedintă a Comisiei Europene, ea s-a evidenţiat prin lupta sa pentru promovarea femeilor în instituţiile comunitare.

Remarcată de fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon, ea a devenit în 2010 trimisul special al ONU pentru violenţele comise împotriva femeilor şi a copiilor în conflicte.

Partizană a unei “diplomaţii feministe”, ea şi-a făcut un nume prin luările sale de poziţie foarte tranşante în favoarea drepturilor omului, care i-au atras antipatia Arabiei Saudite şi a Israelului.

Social-democrata a fost declarată persona non grata de Israel pentru că a cerut anchete “aprofundate” la începutul lui 2016 privind circumstanţele morţii unor palestinieni ucişi de forţele israeliene.

Cealaltă criză a adus-o în conflict cu Arabia Saudită în 2015, pe tema sorţii bloggerului Raef Badaoui. Margot Wallstrom a calificat “o pedeapsă demnă de Evul Mediu” cele o mie de lovituri de bici la care a fost condamnat acest militant pentru libertatea de expresie

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL