Update articol:

Suntem „jetoane de poker”: Studenții străini de la Harvard descriu frica după ce administrația Trump a decis să le anuleze înscrierea

Harvard University se află pe primul loc.

Studenții străini de la Harvard spun că sunt cuprinși de „panică totală” în urma deciziei administrației Trump de a interzice înscrierea internaționalilor, după ce studenți din întreaga lume au declarat pentru CNN că se confruntă cu posibilitatea revocării vizelor, suspendării cercetărilor și blocării reintrării în Statele Unite dacă pleacă în această vară, potrivit CNN.

Un judecător federal a suspendat temporar interdicția administrației Trump vineri, după ce cea mai veche și mai bogată universitate din țară a intentat un proces la tribunalul federal. Harvard a susținut că revocarea certificării sale în cadrul Programului pentru studenți și vizitatori a fost „o represalie clară” pentru refuzul său de a accepta cerințele politice ideologice ale guvernului.

Însă mii de studenți internaționali rămân în incertitudine și sunt „foarte clar, extrem de speriați” pentru că nu știu care este statutul lor juridic actual, a declarat pentru CNN Abdullah Shahid Sial, copreședinte al organizației studențești de la Harvard, originar din Lahore, Pakistan.

„Sunt literalmente niște adolescenți, la mii de kilometri distanță de orașele lor natale, care trebuie să facă față acestei situații, în care avocații se tem adesea să se implice”, a spus Sial, care se află în prezent în străinătate după examene și nu știe dacă va putea să se întoarcă în campus.

Aproximativ 27% din studenții de la Harvard sunt internaționali, cu 6.793 de studenți și absolvenți internaționali provenind din aproape toate țările lumii.
„Harvard este Harvard pentru că are capacitatea de a atrage oameni – cei mai buni oameni – din întreaga lume, nu doar din Statele Unite”, a declarat Sial pentru CNN vineri. “Statele Unite beneficiază, de asemenea, în mare măsură de faptul că cei mai buni din lume vin să studieze la această universitate”.

Sial a spus că universitatea și decanii au fost de ajutor în sprijinirea studenților internaționali într-o perioadă de incertitudine și ”panică pură”, care are loc la câteva zile după încheierea examenelor finale și la doar o săptămână înainte de absolvire.

În calitate de președinte al corpului studențesc, el spune că depune eforturi pentru a încuraja universitatea să ajute studenții internaționali care doresc să se transfere la alte facultăți și pentru a obține pachete de ajutor financiar și pentru transfer. Însă perioada pentru transferul la alte universități pentru semestrul de toamnă s-a încheiat deja la majoritatea facultăților, a spus Sial.

„Mulți dintre noi am muncit toată viața pentru a ajunge la o universitate precum Harvard, iar acum trebuie să așteptăm și să vedem dacă va trebui să ne transferăm și să ne confruntăm cu dificultăți legate de vize”, spune Karl Molden, student în anul III din Austria.

Molden, care se află și el în străinătate și este îngrijorat că nu va putea să se întoarcă în campus, a declarat că simte că studenții internaționali sunt folosiți ca „minge în această luptă mai mare între democrație și autoritarism”.

Jared, un tânăr de 18 ani din Noua Zeelandă, tocmai fusese acceptat la Harvard și plănuia să înceapă studiile universitare la această universitate din Ivy League în toamna acestui an. El a declarat pentru CNN că a fost un moment „devastator” când a aflat de anunțul administrației Trump, care a venit în timp ce depunea cererea pentru viza de student și se pregătea să se mute la 9.000 de mile distanță, în Boston.

Studenții evrei „sunt folosiți ca pioni”, spune un student israelian

Harvard și oficialii administrației Trump sunt în conflict de luni de zile, administrația cerând universității să modifice programele, politicile, politica de angajare și admiterea în campus pentru a elimina ceea ce Casa Albă a numit antisemitism și practici „rasiste”.

La fel ca multe alte colegii și universități, Harvard a fost criticată intens anul trecut pentru modul în care a gestionat protestele și taberele pro-palestiniene după începerea războiului dintre Israel și Hamas, precum și pentru plângerile absolvenților și studenților evrei cu privire la antisemitismul din campus.

Harvard a recunoscut antisemitismul din campusul său, în special în anul universitar precedent, și a declarat că a început să ia măsuri concrete pentru a-l combate.

O studentă israeliană postdoctorală care studiază la Harvard a declarat că simte că studenții evrei sunt „folosiți ca pioni” de administrația Trump, care a acuzat universitatea că perpetuează un mediu nesigur în campus, „ostil studenților evrei” și „care aplică practici rasiste de diversitate, echitate și incluziune”.

Studenta israeliană, care nu a dorit să-și dezvăluie numele de teamă că i se va refuza reintrarea în Statele Unite, a declarat că, în opinia ei, administrația Trump „folosește” universitatea pentru „a duce această luptă cu mediul academic, care este mult mai mare decât Harvard”.

Ea a afirmat că guvernul reprimă ideile care „nu sunt întotdeauna în concordanță cu administrația, mai degrabă decât să se preocupe cu adevărat de siguranța studenților evrei și israelieni”.

„Așadar, simt că suntem folosiți”, a spus ea, adăugând că, în opinia ei, conducerea universității ia în serios problema antisemitismului din campus. „Nu vreau să minimalizez experiența nimănui la universitate. Știu că oamenii au trecut prin experiențe dificile, dar simt că, personal, am 100% încredere și credință în conducerea noastră”.

Un alt student israelian la masterat la Harvard, care a dorit să rămână anonim din cauza preocupărilor legate de impactul pe care l-ar putea avea declarațiile publice asupra studiilor sale, a declarat pentru CNN că „este foarte important pentru israelieni și evrei să vină aici și să rămână puternici în convingerile lor… Și nu numai la Harvard, ci în mediul academic american și în campusurile americane în general, mai mult ca niciodată”.

Tinerii cercetători spun că vor părăsi SUA

Un student absolvent din Australia, care a vorbit sub condiția anonimatului din teama de a nu i se mai acorda vize pentru SUA, a declarat pentru CNN că „este extraordinar că suntem pedepsiți cu toții” pentru activismul din campus, având în vedere că cercetătorii și doctoranzii nu au adesea timp sau interes să se implice.

„Ca studenți absolvenți, suntem complet ocupați cu cercetarea, căreia îi dedic 80-100 de ore pe săptămână”, a spus studentul australian, adăugând că confruntarea dintre administrația Trump și Harvard va duce probabil la plecarea cercetătorilor din țară. „Dacă lucrurile se vor agrava, probabil că voi încerca să mă transfer la o universitate din Marea Britanie.”

Alți studenți absolvenți au declarat că se simt, de asemenea, temători și nesiguri, fiind îngrijorați pentru activitatea lor de cercetare, cariera lor viitoare și cei dragi.
„Există ramificații pentru familiile lor, știi, soții, copiii, înscrierea la școală, statutul lor profesional, chiria, locuința, totul”, a spus Fangzhou Jiang, 30 de ani, din China. El este student la Harvard Kennedy School și urmează al doilea an al programului de masterat. „Pur și simplu nu știi ce se va întâmpla.”

Confruntați cu deportarea din SUA și represalii în țara de origine

Pentru unii studenți internaționali, cum ar fi cei din țări aflate în război sau care se confruntă cu tulburări politice, miza este și mai mare.
Maria Kuznetsova, fostă purtătoare de cuvânt a OVD-Info, un grup independent rus de monitorizare a drepturilor omului, este în prezent studentă la Harvard Kennedy School of Government. Ea va absolvi într-o săptămână și intenționa să lucreze cu o viză sponsorizată de Harvard, care îi fusese deja acordată, dar se teme că aceasta ar putea fi anulată acum.
„Am lucrat în domeniul drepturilor omului în Rusia și în opoziție, ceea ce înseamnă că nu mă pot întoarce în Rusia”, a declarat Kuznetsova pentru CNN. „Și, din moment ce locuiesc în SUA de doi ani, nici măcar nu am viză europeană. Așadar, nu știu unde aș putea să mă duc dacă lucrurile iau o turnură nefericită.”
„Din ce văd, oamenii sunt încă în stare de panică – toată lumea așteaptă decizia instanței”, a spus Kuznetsova.
„Nu sunt doar eu din Rusia aici – sunt și mulți ucraineni, mulți studenți de științe politice din Venezuela și oameni din Afganistan și Palestina. Am chiar și un coleg din Coreea de Nord. Aceștia sunt oameni care, literalmente, nu se pot întoarce în țările lor de origine”, a adăugat ea.

Ivan Bogantsev, tot din Rusia, intenționa să rămână în SUA după finalizarea programului său la Harvard Graduate School of Education. Soția sa, care se află în prezent în Rusia și are, de asemenea, o viză sponsorizată de Harvard, trebuie să sosească pentru absolvirea lui, dar el nu este sigur dacă i se va permite intrarea în țară.

„Nimeni nu pare să poată explica dacă riscăm să fim deportați sau nu”, a declarat Bogantsev pentru CNN. „Cred că exodul creierelor din această țară este absolut garantat. Nu pot spune în ce măsură, dar mediul de aici este extrem de ostil.”

El a afirmat însă că nu ia în considerare opțiunea de a se întoarce în Rusia.
“Am fost reținut la mitinguri (în Rusia) și să spunem că atmosfera era din ce în ce mai tensionată.
În al doilea rând, majoritatea prietenilor mei sunt etichetați (în Rusia) ca infractori, trădători sau agenți străini.„

”Campusul Harvard nu va mai fi la fel„

Leo Gerdén, din Suedia, care ar trebui să absolve săptămâna viitoare, a declarat pentru CNN că unii dintre prietenii săi care încă se află la Harvard ”fac noi planuri de transfer, în special la alte instituții din străinătate”.
„Așteptam cu nerăbdare să sărbătoresc absolvirea săptămâna viitoare, dar acum, știți, s-ar putea să părăsesc acest loc și nu va mai fi la fel semestrul viitor, pentru că fără acești studenți internaționali și cercetătorii internaționali, campusul Harvard nu va mai fi la fel”, a spus Gerdén.
„Suntem folosiți practic ca jetoane de poker într-o luptă între Casa Albă și Harvard, și sincer, mă simt foarte umilit.”

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (16/06/2025)

Informare referitoare la comentarii media

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (16/06/2025)

Incetare contract Membru Directorat

RAIFFEISEN BANK S.A. OB 2027 (RBRO27) (16/06/2025)

Incetare contract Membru Directorat