Update articol:

Swedbank, inclusă în ancheta penală asupra Dansk Bank, în Estonia

Procuratura din Estonia va extinde ancheta privind acuzațiile de spălare a banilor împotriva Danske Bank și asupra Swedbank AB din Suedia, potrivit Bloomberg.

Decizia vine în urma unei plângeri penale depuse de co-fondatorul Hermitage Capital Management, Bill Browder. Swedbank, cu sediul la Stockholm, este cea mai mare bancă din regiunea baltică.

„În funcție de informațiile adunate în timpul procedurilor, procuratura poate decide dacă și ce părți ale cauzei penale ar disjunse în investigații separate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Olja Kivistik prin e-mail.

Cel mai vechi împrumutător al Suediei se află în mijlocul unui scandal, fiind acuzată că ar fi gestionat fluxuri suspecte  de peste 100 miliarde de dolari între 2010 și 2016.

Consiliul de administrație al băncii suedeze Swedbank AB l-a concediat pe directorul executiv Birgitte Bonnesen, pe fondul acuzațiilor că, în mandatul său, banca a fost folosită pentru a spăla miliarde de dolari proveniți din Rusia.

Swedbank este de asemenea investigată de autoritățile de supraveghere financiară din Suedia și Estonia.

În plus, o anchetă separată efectuată de către Autoritatea suedeză pentru Criminalitatea Economică este în curs, pe fondul preocupărilor că Swedbank a înșelat anchetatorii. În plus, creditorul este acuzat că a înșelat Departamentul de Servicii Financiare din New York, care și-a început propria investigație.

Deoarece acuzațiile de spălare a banilor împotriva Swedbank au apărut pentru prima dată în media suedeză în februarie, prețul acțiunilor băncii a scăzut cu aproximativ 30%.

„Cazul Swedbank merită o atenție deosebită din partea autorităților în țările baltice și în Suedia”, a declarat Browder.

Banca suedeză Swedbank, implicată în scandalul de spălare de bani Danske Bank