Update articol:

Tratamentele psihedelice ar putea face în curând parte din terapia pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală – iată cum vor arăta acele sesiuni

https://pixabay.com/

Investitorii își deschid mintea și portofelele la posibilitățile terapiilor asistate psihedelic, potrivit CNBC.

Trei companii bio-farmaceutice care își propun să producă medicamente psihedelice pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală au devenit publice în ultimele luni: IPA Atai Life Sciences, susținută de Peter Thiel, devenită publică în iunie, are acum o capitalizare de piață de 2,6 miliarde de dolari; MindMed a devenit publică în aprilie și are acum o capitalizare de piață de peste 1 miliard de dolari; Compass Pathwaysm cu IPO în noiembrie, are o capitalizare de piață actuală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Împreună, cele trei companii au în pregătire mai mult de nouă medicamente pentru terapie psihedelică. Și asta fără a menționa munca depusă de mai multe companii private de biotehnologie și telemedicină, cum ar fi Gilgamesh Pharmaceuticals, susținută de Y Combinator, precum și start-up-uri precum Mindbloom, care tratează deja pacienții cu psihoterapie asistată de ketamină. (Ketamina nu este un psihedelic, dar este considerat un anestezic disociativ care poate duce la o distorsiune a vederii, culorilor, sunetelor, sinelui și mediului).

Toate acestea înseamnă că folosirea medicamentelor care modifică mintea, cum ar fi MDMA, ar putea deveni în următorii 2-5 ani o parte obișnuită a terapiei pentru tratarea afecțiunilor, de la depresie la tulburare de stres post-traumatic, dependență, durere cronică și tulburare obsesiv-compulsivă.

Cum funcționează psihedelicele pentru terapie

Medicamentele psihedelice sunt substanțe care modifică percepția și starea de spirit și afectează o serie de procese cognitive. Printre substanțele psihedelice clasice se numără MDMA, cunoscut sub numele de „ecstasy” sau „molly”, LSD, psilocibină sau „ciuperci”, ayahuasca și ibogaina.

Utilizate împreună cu terapeuții, cercetările au arătat că psihedelicele pot ajuta la tratarea afecțiunilor dificil de tratat din punct de vedere istoric prin „remodelarea” modului în care „părțile creierului vorbesc între ele”, spune Jennifer Mitchell, neurolog și profesor la departamente de neurologie, psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea California – San Francisco.

„Psihedelicele permit prelucrarea într-un mod care permite subiecților să renunțe la lucrurile care i-au afectat anterior”, spune ea.

După cum explică Mitchell, atunci când oamenii sunt tineri, creierul lor trece prin perioade critice de învățare și dezvoltare care apoi se închid, pe măsură ce îmbătrânesc. Cercetătorii cred că psihedelicele „deschid acele perioade critice închise doar pentru o mică fereastră de timp”, spune ea.

„Când acea perioadă critică este deschisă din nou, vrei să profiți la maximum de ea și să faci această schimbare potențială cât mai pozitivă posibil”, spune ea.

Cu psilocibina, de exemplu, se crede că medicamentul crește conectivitatea la nivelul creierului și crește „stările neuroplastice”, care sunt capacitatea creierului de a se reorganiza și de a se adapta, spune dr. Stephen Ross, profesor asociat de psihiatrie la Școala de Medicină Grossman din New York, care a efectuat studii clinice privind terapia asistată de psilocibină în ultimii 16 ani.

Un studiu recent realizat la Universitatea Yale pe șoareci, de exemplu, a constatat că o singură doză de psilocibină a dus la o creștere imediată a conexiunilor dintre neuroni, care a durat o lună după aceea.

Când se folosesc psihedelicele, „părțile creierului care nu vorbesc în mod normal între ele încep să comunice și se pare că resetează tiparele creierului”, spune el.

Cum arată terapia psihedelică

Terapia asistată de MDMA ar putea fi aprobată de autoritățile americane (FDA) pentru uz medical din 2023, în timp ce alte psihedelice, în special psilocibina, așteaptă evaluări pentru utilizarea în scopuri medicale.

Dacă și când terapia asistată psihedelic este aprobată de FDA, aceasta va fi mult mai complexă.

În primul rând, pacienții vor trebui să fie examinați cu atenție pentru a fi eligibili. „Nu este pentru toată lumea”, spune dr. Corine de Boer, director medical la Asociația Multidisciplinară pentru Studii Psihedelice, o organizație non-profit de cercetare și educație. De exemplu, tratamentul nu este potrivit pentru persoanele cu antecedente de psihoză sau probleme cardiovasculare.

Pentru cei care se califică, ședințele de terapie asistată psihedelic vor fi „o sinergie între participanți, terapeuți și medicamente”, spune de Boer.

Înainte de administrarea oricărui medicament, terapeuții se întâlnesc cu pacientul pentru a discuta, examinînd modul în care boala le-a afectat viața.

Ședințele, în timpul cărora pacientul ia medicamente psihedelice, pot fi destul de intense (aproximativ opt ore), spune Mitchell. O doză unică de MDMA acționează timp de șase ore și o jumătate de doză este administrată la aproximativ 90 de minute după sesiune.

Pentru a se asigura că pacienții au un cadru confortabil în care pot “călători”, furnizorii au creat un spațiu care seamănă cu un living sau un dormitor și le oferă pacienților acoperitoare de ochi și muzică liniștitoare înainte de a lua medicamentul. Pacienții sunt invitați să „meargă spre interior” și să se gândească la subiectele pe care le-au discutat în sesiunile pregătitoare.

Pacienții ar putea vorbi despre subiectele care le apar, iar terapeuții sunt acolo pentru a-i ajuta să accepte și să asculte orice idei ies la suprafață, mai degrabă decât să le pună întrebări. „După cum ți-ai putea imagina, există o mulțime de emoții”, spune Mitchell.

Pacienții sunt conștienți și pot mânca, bea și folosi confortabil baia, deși sunt escortați de doi membri ai personalului atunci când stau în picioare sau merg, explică Mitchell.

A doua zi va avea loc o „sesiune de integrare”, în care terapeuții vorbesc cu pacientul pentru a-l ajuta să înțeleagă experiența. Pacientul s-ar putea întoarce la motivele pentru care a urmat tratamentul și să discute despre ceea ce a simțit sau a văzut în timpul experienței.

Mitchell spune că există o transformare importantă care are loc atunci când oamenii iau substanțe psihedelice în acest cadru medical. „Este uimitor cât de mulți oameni se simt mai ușori și mai liberi chiar și după prima sesiune”, spune ea.

Într-adevăr, într-un studiu recent MDMA, depresia a fost compensată sau atenuată semnificativ după trei doze care au fost administrate fiecare la aproximativ o lună distanță.

Se așteaptă ca aceste tratamente să fie în cele din urmă acoperite de asigurări de sănătate. Obținerea unei asigurări pentru a acoperi tratamentul este, de asemenea, condiționată de reprogramarea compușilor din clasificarea lor actuală ca medicamente din Lista I în conformitate cu Legea privind substanțele controlate. (Experții anticipează că MDMA ar putea fi reprogramată în următorii doi ani.)

În mod natural, există riscuri pentru tratament. Persoanele care au tulburări psihotice, precum și cele care au hipertensiune nu sunt recomandate pentru terapia asistată psihedelic. În afara unui studiu clinic, multe psihedelice, cum ar fi psilocibina și MDMA, sunt clasificate ca medicamente din lista I în temeiul Legii privind substanțele controlate.

Dar „în următorii trei până la cinci ani, psihiatria va fi profund modificată” de terapia asistată psihedelic, spune Ross.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii