Update articol:

UE ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa cel puțin dublu față de Planul Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial (Petrescu, ASF)

Articol postat de Alexandru Petrescu, președinte ASF

UE ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa cel puțin dublu față de Planul Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial

Uniunea Europeană se confruntă cu o încetinire a creșterii economice și cu o scădere mai pronunțată a productivității comparativ cu Statele Unite ale Americii și China. În acest context, Raportul Draghi vine cu o serie de soluții, care nu sunt însă nici ușoare, nici pe termen scurt.

Raportul prezentat recent Comisiei Europene de către Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, cuprinde o serie de propuneri pentru a opri declinul economic al Europei, cu scopul de a scoate Uniunea Europeană dintr-o zonă de productivitate scăzută și de creștere slabă, care o împing în urma SUA și a Chinei.

UE ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa cel puțin dublu față de Planul Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial, o sumă estimată de Draghi la 800 de miliarde de euro anual.

Conform raportului, UE trebuie să se concentreze pe inovație și tehnologii avansate, să elaboreze un plan coerent pentru decarbonizarea economiei și a industriei și să întărească securitatea printr-o politică economică externă coordonată între statele membre. De asemenea, raportul arată că sistemul financiar subdezvoltat al UE este o barieră în calea creării și extinderii companiilor sale inovatoare, dar și în calea finanțării investițiilor. O altă problemă o reprezintă faptul că multe companii europene se bazează pe piețele de capital non-europene pentru a se lista și pentru a-și susține creșterea.

Pentru creșterea surselor de finanțare disponibile în Europa sunt identificate o serie de soluții, cum ar fi revizuirea reglementărilor Solvency II, pentru a elibera capitalul companiilor de asigurări, identificarea unor reglementări care să permită și fondurilor europene de pensii să finanțeze inovație sau majorarea bugetului Fondului European de Investiții pentru a îmbunătăți ecosistemul de capital de risc al UE.

Raportul propune și câteva soluții pentru creșterea atractivității piețelor bursiere europene, dincolo de Uniunea Piețelor de Capital (CMU), respectiv armonizarea cerințelor de raportare și emiterea de acțiuni Dual-Class.

Fragmentarea reglementărilor duce la risipirea resurselor financiare, astfel că soluțiile ar putea fi armonizarea legislației insolvenței, eliminarea obstacolelor fiscale pentru investițiile transfrontaliere și încurajarea centralizării compensării și decontării.

Raportul propune și o aprofundare a integrării piețelor de capital prin centralizarea supravegherii la nivelul ESMA pentru anumite categorii de actori de pe piețele de capital. Acest pas ar presupune și o modificare a modelului de guvernanță al autorității europene, prin includerea în CA a unor membri independenți.
Concluziile

Raportului Draghi vor reprezenta un subiect important în contextul viitoarei activități a Comisiei Europene, care ar putea prelua unele propuneri prin formularea unor inițiative legislative în vederea relansării CMU.

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014