Update articol:

UE va reechilibra, nu va interzice accesul Londrei la pieţele blocului comunitar (Valdis Dombrovskis)

Sursa: Twitter

Accesul Marii Britanii la pieţele Uniunii Europene va fi reechilibrat, dar nu se va interzice complet accesul capitalei financiare britanice – City of London – a afirmat joi Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acesta a prezentat joi un nou plan de acţiune ambiţios, menit să impulsioneze, în următorii ani, uniunea pieţelor de capital (UPC) ale Uniunii Europene, pentru reducerea dependenţei de Marea Britanie, cel mai mare centru financiare european.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie şi acum încearcă să stabilească un acord de liber schimb cu Uniunea înaintea încheierii perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie.

“Nu închidem uşile serviciilor financiare din Marea Britanie”, le-a spus jurnaliştilor Dombrovskis, adăugând că va exista “o reechilibrare” a activităţilor financiare britanice în blocul comunitar.

Deocamdată, Bruxelles-ul nu va permite City of London să ofere direct servici de investiţii clienţilor din UE, conform sistemului de acces cunoscut sub numele de “echivalenţă”.

“Reglementările UE în acest sector nu sunt încă finalizate complet astfel încât nu putem acorda echivalenţă pentru un proces aflat încă în desfăşurare”, a afirmat Dombrovskis. Acesta a explicat că asta nu înseamnă că piaţa UE este închisă deoarece firmele cu sediul în Marea Britanie pot folosi accesul bilateral disponibil din unele state membre.

Dombrovskis a declarat că a cerut autorităţilor de la Londra mai multe informaţii după ce aceştia au anunţat că se vor abate de la unele reglementări UE. “Trebuie să înţelegem despre ce abateri vorbesc oficialii din Marea Britanie şi care sunt potenţialele implicaţii”, a precizat comisarul european.

Bruxelles-ul a anunţat deja că va permite investitorilor din UE să folosească casele de clearing din Londra până în iunie 2022.

“Această limită de timp are o motivaţie raţională practică deoarece dă participanţilor de pe piaţa UE timpul de care au nevoie pentru a-şi reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-şi dezvolte capacităţile pe segmentul de clearing. Astfel, industria financiară este încurajată puternic să lucreze la dezvoltarea strategiilor prin care îşi vor reduce dependenţa de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, strategii care sunt de importanţă sistemică pentru UE”, a declarat săptămâna aceasta Dombrovskis.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (29/10/2020)

Modificare Convocare AGAE 12/13.11.2020 - versiunea engleza

COMPA S. A. (CMP) (29/10/2020)

Modificare Convocare AGAE 12/13.11.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020