Update articol:

Un val de frig a lăsat fără energie electrică aproape 8 milioane de locuitori în Texas şi Mexic; autorităţile au cerut populaţiei să limiteze consumul de energie electrică

Un val rar de îngheţ din Texas a crescut cererea de energie, obligând, luni, operatorul reţelei electrice din acest stat să impună oprirea prin rotaţie a furnizării cu energie, măsură care a afectat 4 milioane de americani, potrivit Reuters. Vremea rea din Texas a ajuns și în partea de nord a Mexicului, unde autoritățile au declarat că 4,7 milioane de utilizatori nu au mai avut curent luni dimineaţă. În jurul prânzului, electricitatea fusese restabilită la aproape 2,6 milioane dintre consumatori.

Site-ul PowerOutage.us, care urmărește întreruperile de curent, a declarat că 4.088.064 clienți din Texas se confruntă cu întreruperi în jurul orei 20:30.

Preşedintele Joe Biden a declarat luni stare de urgenţă, deblocând fonduri federale de asistenţă pentru Texas, unde temperaturile au variat luni între -2 şi -22 de grade Celsius.

Aeroportul intercontinental George Bush din Houston a declarat că va rămâne închis până cel puțin ora 13:00. CST (1900 GMT) marți, în timp ce Aeroportul Hobby  a încetat operațiunile până cel puțin la prânz, marți, din cauza vremii nefavorabile.

„Rețeaua electrică din Texas nu a fost compromisă. Dar capacităţile unor companii care produc energie au înghețat ”, a scris guvernatorul Greg Abbott pe Twitter, spunând că se lucrează pentru a aduce lucrurile la normal. Abbott a utilizat, de asemenea, Garda Națională la nivel de stat pentru a ajuta la repornirea energiei electrice.

Valul de frig afectează şi industria energetică a Texasului, cel mai mare producător de ţiţei din ţară, rafinăriile fiind nevoite să îşi oprească activităţile, în timp ce operatorii gazoductelor au aplicat restricţii. În afară de Texas, în majoritatea Statelor Unite au fost temperaturi foarte scăzute în timpul sărbătorii Ziua preşedinţilor, weekendul trecut.

În afară de Texas, în majoritatea Statelor Unite au fost temperaturi foarte scăzute în timpul sărbătorii Ziua preşedinţilor, weekendul trecut.

National Weather Service a anunţat că masa de aer arctic s-a răspândit spre sud, depăşind cu mult zonele obişnuite cu vremea rece, fiind emise avertismente de furtună de iarnă pentru majoritate regiunii Golfului, Oklahoma şi Missouri. În Louisiana, une temperaturile extrem de scăzute au provocat pene de curent şi închideri de drumuri, unele parohii au impus interdicţii de circulaţie pe drumuri.

Consiliul pentru fiabilitate electrică din Texas (ERCOT) a încercat să reducă consumul de energie, ca un răspuns la recordul de consum pe timp de iarnă de 69.150 de megawați duminică seara, cu peste 3.200 MW mai mare decât vârful de iarnă anterior din ianuarie 2018.

“Întreruperile controlate vor continua astăzi și posibil toată ziua de mâine”, a declarat Dan Woodfin, directorul operațiunilor de sisteme de la ERCOT, într-un briefing.

Furtunile au distrus duminică aproape jumătate din capacitatea de producere a energiei eoliene a statului. Producţia eoliană este a doua cea mai mare sursă de electricitate din Texas, reprezentând 23% din sursele de energie de stat, estimează ERCOT.

Din cei peste 25.000 de MW de putere eoliană disponibili în mod normal în Texas, 12.000 MW au fost scoși din funcțiune duminică dimineața, a spus o purtătoare de cuvânt a ERCOT.

O notificare de urgență emisă de autoritatea de reglementare a cerut clienților să limiteze consumul de energie electrică, prevenind o întrerupere necontrolată la nivelul întregului sistem.

Prețul spot al energiei electrice pe rețeaua electrică din Texas a crescut luni cu peste 10.000%.

Datorită frigului extrem din regiunea în care își desfășoară activitatea, Southwest Power Pool, cu sediul în Arkansas, a declarat că a îndrumat companiile de utilități să implementeze întreruperi continue.

“În istoria noastră ca operator de rețea, acesta este un eveniment fără precedent și marchează prima dată când SPP a trebuit vreodată să solicite întreruperi controlate ale serviciului”, a declarat vicepreședintele executiv Lanny Nickell într-un comunicat.

NWS a declarat că explozia arctică nu va dispărea decât mai târziu în această săptămână. Miercuri, se previzionează că există o altă furtună, care se așteaptă să aducă mai multă zăpadă, gheață și lapoviță care vor afecta Texas, Kentucky,  Washington D.C., New York City, New Jersey și Boston.

„Nu se va încălzi cu adevărat cel puțin până vineri”, a spus David Roth, de la NWS Weather Prediction Center.

 

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021