Update articol:
Zece bănci, altele decât UniCredit, au fost penalizate de autoritățile din SUA în ultimul deceniu pentru încălcări ale sancțiunilor.

UniCredit va plăti 1,3 miliarde dolari în SUA, pentru renunţarea la acuzaţiile de încălcare a sancţiunilor americane împotriva Iranului şi altor state

unicredit

UniCredit Group, cea mai mare bancă italiană în funcţie de active, şi două filiale au acceptat să plătească autorităţilor americane 1,3 miliarde de dolari pentru renunţarea la unele acuzaţii de încălcare a sancţiunilor americane împotriva Iranului şi altor state, au anunţat, ieri, autorităţile din Statele Unite, potrivit Reuters.

În plus, UniCredit Bank AG, divizia germană a băncii, a fost de acord să pledeze  vinovată în faţa acuzațiilor penale din partea statului federal New York pentru transferarea ilegală de sute de milioane de dolari prin sistemul financiar american, în numele entităților supuse sancțiunilor, conform Departamentului de Justiție și a procurorului Districtului Manhattan Cyrus Vance Jr.

Rezoluția închide o anchetă de șase ani în care a fost atrasă Unicredit Group și urmează acordului de 1,1 miliarde de dolari de săptămâna trecută încheiat de  Standard Chartered Plc, cu sediul la Londra,  cu autoritățile americane și britanice în legătură cu un comportament similar.

Acuzaţiile sunt legate de încălcări ale programelor de sancțiuni din SUA, inclusiv de cele legate de IRISL, compania de transport maritimă iraniană de stat sancționată din cauza proliferării armelor de distrugere în masă, au declarat autoritățile.

Unitatea germană a UniCredit a făcut “mari eforturi” pentru a ajuta compania maritimă iraniană să evite sancțiunile și să acceseze sistemul financiar din SUA, a declarat procurorul general adjunct al SUA, Brian Benczkowski.

O altă unitate, UniCredit Bank Austria AG, a încheiat acorduri de neurmărire cu autoritățile federale și de stat. UniCredit Bank AG, Bank Austria și entitatea mamă, UniCredit SpA, au convenit, de asemenea, să soluționeze investigațiile paralele cu Departamentul Trezoreriei din SUA, Consiliul guvernatorilor Federal Reserve și Departamentul de Servicii Financiare din New York.

UniCredit a afirmat într-o declarație că penalitățile datorate de fiecare unitate au fost acoperite pe deplin de provizioanele deja făcute.

UniCredit a fost de acord să păstreze un consultant independent pentru a-și evalua programul de îmbunătățire și conformitate, ca parte a acordurilor cu Rezerva Federală și Departamentul de Servicii Financiare din New York (DFS).

UniCredit s-a angajat în “tranzacţii de miliarde de dolari cu clienți din state sancționate, inclusiv Iran, Libia și Cuba, și apoi a «lucrat» să-şi acopere urmele pentru a evita descoperirea”, a afirmat ofiţerul de servicii financiare din New York, Linda Lacewell. Banca  a ascuns tranzacțiile între 2002 și 2011, parțial eliminând cuvinte precum Sudan și Teheran din mesajele de plată către instituțiile financiare din New York, a afirmat autoritatea de reglementare.

Zece bănci, altele decât UniCredit, au fost penalizate de autoritățile din SUA în ultimul deceniu pentru încălcări ale sancțiunilor.

BNP Paribas SA din Franța a pledat vinovată în 2014 și a plătit o penalizare de 8,9 miliarde de dolari. Alte bănci au primit amenzi mult mai mici și au încheiat acorduri de amânare a urmăririi penale, inclusiv ING Bank din Amsterdam, care a plătit 619 milioane dolari în 2012 și Credit Suisse Group AG din Zurich, care a plătit 536 milioane dolari în 2009.

 

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)