Update articol:

Uniunea Europeană are mult mai multe de pierdut decât SUA din conflictul cu Rusia

  • Rusia rămâne principalul furnizor de petrol și gaze naturale pentru țările UE * Creșterea inflației și prețurile energiei afectează redresarea

 

Uniunea Europeană are mult mai multe de pierdut decât SUA din conflictul cu Rusia, acesta fiind unul din motivele pentru care aliații occidentali întâmpină dificultăți în a cădea de acord asupra unei poziții dure în confruntarea cu Ucraina, scrie Bloomberg.

Rusia ocupă locul al cincilea cel mai mare partener comercial al UE — precum și cel mai mare furnizor de energie — în timp ce pentru SUA abia se situează în top 30. Există un decalaj similar pentru investiții, Rusia atragând bani de la nume cunoscute ale Europei, inclusiv Ikea, Royal Dutch Shell Plc și Volkswagen AG.

Cu inflația în creștere și consumatorii afectaţi de o creștere a prețurilor la energie, oficialii UE se uită cu atenție la perspectiva sancțiunilor. Ei vor ca Rusia să simtă mai multă durere decât Europa din cauza măsurilor care vizează prevenirea unei invazii a Ucrainei, dar sunt îngrijorați că un război ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale în mijlocul iernii, când este cea mai mare nevoie de ele.

„Prețurile la energie în Europa reprezintă o preocupare majoră”, a declarat Tim Ash, strateg senior pentru piețele emergente la Bluebay Asset Management, pentru Bloomberg Television. El a spus că președintele rus Vladimir Putin vrea ca UE „să fie îngrozită de acest gaz în această iarnă și de frig. Putin vrea va UE să facă nimic dacă el invadează Ucraina”.

La această reticență se adaugă și sentimentul că pentru sancțiunile impuse Rusiei în trecut, în special după invazia Crimeei din 2014, UE și nu SUA au plătit prețul.

„Sancțiunile au cel mai bun efect dacă sunt eficiente”, a declarat săptămâna trecută ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Vorbim de sancțiuni care au într-adevăr un efect, nu împotriva ta, ci mai degrabă împotriva Rusiei”.

În schimb, Rusia este „bine pregătită” să reziste oricăror sancțiuni după ce a luat măsuri pentru a se izola de măsurile pe care SUA le-ar putea impune, a declarat Viktor Szabo, manager de fond la Aberdeen Asset Management din Londra. „Va fi dificil să provoci o durere care să fie simțită”, a spus Szabo, adăugând  că sancţiunile „nu vor împinge Rusia la margine”.

Energia este cel mai mare punct fierbinte. SUA este un exportator net de energie, dar UE se bazează pe importuri, iar Rusia este furnizorul său numărul 1 atât de petrol, cât și de gaze naturale. Economiștii JPMorgan Chase & Co. au avertizat vineri că o creștere a prețului petrolului la 150 de dolari pe baril ar afecta creșterea și va stimula inflația.

Gazul este o chestiune deosebit de sensibilă acum, Rusia limitând aprovizionarea în ultimele luni. Prețurile s-au triplat, crescând costul energiei electrice pe tot continentul. Acesta este principalul motiv pentru care Europa suferă un șoc energetic mai mare decât SUA.

Escaladarea conflictului cu Rusia în Ucraina ar putea înrăutăți situația. Oficialii UE sunt prinși în criză, deoarece producția internă de gaz este în scădere, în timp ce Rusia și-a construit facilități pentru a furniza mai mult.

Exportatorul rus de gaze Gazprom PJSC și partenerii, inclusiv Shell, au cheltuit 9,5 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) pentru a finaliza conducta Nord Stream 2 și doresc să o deschidă. Acțiunea militară din Ucraina ar afecta asta — și orice viitoare acorduri pentru a stimula aprovizionarea rusească în regiune. Acest lucru ar exacerba deficitul de energie din UE.

„Dacă ar fi aplicate sancțiuni asupra exporturilor de energie ale Rusiei sau dacă Rusia ar folosi exporturile de gaze ca instrument de pârghie, prețurile gazelor naturale în Europa ar crește probabil”, a spus analistul Capital Economics William Jackson. „Credem că ar depăși cu mult vârful atins anul trecut.”

Sancțiunile împotriva Rusiei ar aduce beneficii și exportatorilor americani care doresc să livreze mai mult gaz natural lichefiat în Europa.

Sancțiuni posibile

Economistul șef al ING Bank Eurasia, Dmitri Dolgin, spune că SUA și aliații săi ar putea sacţiona Rusia cu:

  • Sancțiuni asupra tehnologiilor nemilitare sau blocarea accesului companiilor la finanțare externă
  • O interdicție ar fi ca fondurile occidentale să cumpere datorii emise de stat, care costă Rusia 10 miliarde de dolari pe an
  • O interdicție retroactivă a participării străine la datoriile locale ale statului, care costă 60 de miliarde de dolari
  • Oprirea accesului la sistemul de plăți Swift, ceea ce ar face mult mai dificil pentru Rusia să colecteze plăți pentru exporturi de 535 de miliarde de dolari pe an

Afacerile europene au mai multe în joc, deoarece au investit mai mult în Rusia decât omologii lor din SUA — iar decalajul s-a mărit în ultimii ani. Rusia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori de aluminiu, nichel, oțel și îngrășăminte.

Ikea, Volkswagen și producătorul de bere Carlsberg A/S operează în Rusia. UniCredit SpA din Italia urmărește o achiziție care ar face din aceasta cea mai mare bancă străină din Rusia, depășind Societe Generale și Raiffeisen din Austria.

Europa a fost, de asemenea, puternic afectată de sancțiunile anterioare care vizează Rusia. După ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, SUA și UE au convenit asupra unui regim de sancțiuni.

Trei ani mai târziu, un studiu al Institutului Kiel pentru Economia Mondială a constatat că, în timp ce Rusia a suferit cele mai mari pierderi comerciale, Germania se simţea nici ea bine în urma sancţiunilor. Și alte economii ale UE au fost lovite. De fapt, SUA au ieșit bine. Un model similar au urmat sancțiunile împotriva Iranului.

Potrivit Blooberg, politicienii din SUA și Europa se laudă cu “durerea economică” pe care sunt capabili să o provoace Rusiei. Ei nu spun nimic despre „adevărul incomod” că vor exista consecințe și acasă, potrivit lui Tom Keatinge, șeful Centrului pentru Studii privind Infracţiunile Financiare și Securitatea de la Royal United Services Institute din Londra. Acesta consideră că impactul sancţiunilor asupra economiilor emitenților – în special în UE – poate fi semnificativ.

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014