Update articol:

Viktor Orban: Ungaria trebuie să fie prudentă în legătură cu aderarea la euro

Photo: Szilárd Koszticsák/MTI Photo: Szilárd Koszticsák/MTI

Ungaria trebuie să fie prudentă în legătură cu adoptarea euro deoarece ţara ar trebui să rămână deschisă spre alte păţi ale lumii, a afirmat premierul Viktor Orban la o conferinţă a guvernatorilor băncilor centrale din China şi 16 ţări din Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite Reuters.

“Noi facem parte din tabăra mai prudentă”, a declarat Orban referindu-se la statele membre ale UE care nu au adoptat încă moneda unică, potrivit Agerpres.

“Vrem să facem parte integral din comunitatea europeană dar în acelaşi timp rămânem deschişi spre alte regiuni şi comunităţi. De asemenea, acest deziderat va trebuie să fie exprimat în decizia noastră privind euro”, a apreciat oficialul maghiar.

Cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală considerabilă, însă niciunul nu îndeplineşte toate condiţiile formale pentru aderarea la zona euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2018 publicat recent de Comisia Europeană, raport care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia aderării la zona euro.

Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung în timp ce Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor.

Niciunul dintre statele membre nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Practic, înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

În luna mai a acestui an, România a anunţat că îşi va prezenta strategia de aderare la euro până la sfârşitul anului. Potrivit celui mai recent program de convergenţă, România vrea să ajungă până în 2020 la un PIB per capita echivalent cu 70% din media din zona euro, faţă de aproximativ 60% în prezent. România nu este sceptică în privinţa adoptării euro, ci “încercăm să fim realişti şi să asigurăm un interval de timp pentru acest moment”, a declarat săptămâna trecută Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (24/05/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (24/05/2022)

Acord cu Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari S.A. SICAV-RAIF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014