Update articol:

Warren Buffett spune că inflația „escrochează aproape pe toată lumea”, Munger critică bitcoin și spune că bursa de astăzi a ajuns „aproape o manie de speculație”, la întâlnirea acționarilor Berkshire

Președintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a anunțat sâmbătă, la întâlnirea acționarilor,  că a investit mai mult în Activision și Chevron și a criticat puternic speculațiile de pe piață, potrivit CNBC.

Warren Buffett a apărut pe scena de la Centrul de Sănătate CHI cu mâna sa dreaptă, Charlie Munger. Aceștia au fost întâmpinați de aplauze din partea acționarilor. Pe scenă au fost și vicepreședinții Greg Abel și Ajit Jain.

„Mă simt bine să revin”, a spus președintele și CEO-ul. „Noi doi avem împreună 190 de ani și chiar cred că aveți dreptul, dacă sunteți proprietarul unei companii și aveți doi bărbați – 98 și 91 – care conduc compania, aveți dreptul să-i vedeți efectiv în persoană.”

Vorbind la prima întâlnire anuală fizică a acționarilor Berkshire Hathaway după 2019, Buffett a mers atât de departe încât a spus că piața s-a transformat într-un „salon de jocuri de noroc”.

Oracolul din Omaha a comentat și despre inflație, bazându-se pe observațiile anterioare pe care le-a făcut. Buffett a spus anterior că inflația „escrochează” investitorii de acțiuni, dar a remarcat sâmbătă că „escrochează și investitorul în obligațiuni. Escrochează persoana care își ține banii la saltea. Escrochează aproape pe toată lumea.”

CEO-ul Berkshire Hathaway a avertizat să nu-i ascultăm pe oamenii care pretind că sunt capabili să prezică evoluția inflației.

„Întrebarea este cât de mult… iar răspunsul este că nimeni nu știe”, a spus Buffett.

Buffett a reiterat că cea mai bună protecție împotriva inflației este să investești în propriile tale abilități.

Buffett și partenerul său de multă vreme, vicepreședintele Charlie Munger, au răspuns ore întregi la întrebările acționarilor cu privire la o gamă largă de probleme.

Buffett a mai spus că Berkshire și-a mărit pachetul de acțiuni la Activision Blizzard. În plus, Berkshire a dezvăluit că și-a mărit pariurile pe acțiuni cu peste 51 de miliarde de dolari în primul trimestru, pe fondul recesiunii mai ample a pieței.

Munger, între timp, a criticat aplicația de tranzacționare Robinhood. „Este atât de ușor să exagerezi cu o idee bună. … Uită-te ce s-a întâmplat cu Robinhood de la apogeu până la dezgust. Nu era destul de evident că așa ceva avea să se întâmple?” spuse Munger.

Munger spune că bursa de astăzi a ajuns „aproape o manie de speculație”

Munger a spus că bursa de astăzi a devenit „aproape o manie de speculație”.

Comentariul său a făcut aluzie atât la tranzacționarea algoritmică de înaltă frecvență, cât și la accesul investitorilor noi, care s-a intensificat în timpul pandemiei.

„Avem computere cu algoritmi care tranzacționează cu alte computere”, a spus Munger, adăugând: „Avem oameni care nu știu nimic despre acțiuni, fiind sfătuiți de agenții de bursă care știu și mai puțin”.

„Totuși înțeleg comisionul”, a glumit Buffett.

După ce Munger a comparat activitatea cu un cazinou, unde oamenii joacă zaruri și ruletă, Buffett a extins comparația.

Buffett spune că are „atât de multe probleme” să găsească afaceri în care să investească

Warren Buffett a spus că Berkshire Hathaway este deschis să investească în afaceri oriunde, nu doar în S.U.A.

„Avem atât de multe probleme în a găsi idei bune încât nu ne putem permite să ignorăm niciuna”, a spus Buffett. „Dar trebuie să fie mari.”

Buffett a spus că, deși caută noi investiții, preferă să fie abordat în mod proactiv.

„Vom plăti orice preț, vom urca orice deal pentru a găsi afaceri, dar de fapt preferăm când acestea ne cad în poală”, a spus Buffett.

Buffett vrea ca Berkshire să fie într-o „poziție de a funcționa” în cazul în care economia se oprește

Buffett a spus că vrea ca Berkshire Hathaway să fie într-o „poziție de a funcționa” în cazul în care economia se oprește.

„Vrem ca Berkshire Hathaway să fie acolo și să fie în măsură să funcționeze dacă economia se oprește”, a spus Buffett. „Și asta se poate întâmpla întotdeauna.”

Buffett a jucat un rol semnificativ în timpul Marii Recesiuni, furnizând capital într-un moment crucial pentru companii precum Bank of America și Goldman Sachs. Miscarea a atras critici din partea celor care au dezaprobat sprijinul pentru marile banci.

Investitorul miliardar a făcut aceste remarci în timp ce a lăudat rolul Rezervei Federale în timpul crizei financiare din 2008 și al pandemiei.

„Rezerva Federală nu a dispărut”, a spus Buffett. El a adăugat că Fed va „face tot ce este necesar… Așa s-a întâmplat în 2008 și 2009, și asta s-a întâmplat în 2020 și sperăm că se va întâmpla din nou data viitoare.”

Buffett îi avertizează pe acționari despre „noile forme de bani” și despre importanța numerarului

Warren Buffett i-a avertizat pe acționari despre „noile forme de bani”, amintindu-și criza financiară din 2008, și a spus că Berkshire Hathaway va „avea întotdeauna mulți bani la îndemână”.

„Când ai propriul cont de pensie și consilierul tău prietenos îți sugerează să pui toți banii în bitcoin, spune – nu”, a spus Munger.

Warren Buffett și-a reiterat scepticismul față de bitcoin sâmbătă, spunând că nu ar fi dispus să-l cumpere chiar și la prețuri extrem de mici, deoarece nu produce nimic valoros.

„Dacă crește sau scade în următorul an, sau cinci sau 10 ani, nu știu. Dar singurul lucru de care sunt destul de sigur este că nu produce nimic”, a spus Buffett. „Are o magie și oamenii au atașat magie la o mulțime de lucruri.”

Buffett a enumerat terenurile agricole, clădirile de apartamente – și chiar arta – drept active care aveau o valoare mai tangibilă decât bitcoinul.

„Guvernul Statelor Unite influențează asta pentru că acest lucru a devenit schimbabil cu bani legali în Statele Unite”, a spus Buffett, afișând o imagine a unei bancnote vechi de 20 de dolari. „Asta sunt banii”, a el adăugat.

Cum au evoluat cele mai importante acțiuni ale Berkshire în aprilie

Bilanțul pe termen lung al lui Warren Buffett este greu de contestat, dar investițiile sale nu sunt imune la volatilitatea pe termen scurt de pe piețe, potrivit CNBC

Iată cum au performat principalele acțiuni în care este implicată Berkshire într-un aprilie dur pentru piața de valori mai largă.

Apple: -9,7%
Bank of America: -13,4%
American Express: -6,6%
Chevron: -3,8%

Câștigurile Berkshire au scăzut în primul trimestru

Câștigurile din primul trimestru ale Berkshire Hathaway au scăzut de la an la an, turbulențele pieței bursiere și rezultatele mai slabe ale asigurărilor au afectat rezultatele.

Compania a raportat venituri de 5,46 miliarde dolari, în scădere de la 11,71 miliarde dolari în perioada anului precedent, cu o scădere de aproximativ 53%.

Din cauza investițiilor mari ale Berkshire, câștigurile pot fi volatile trimestrial. Buffett a spus de mult timp că investitorii ar trebui să se concentreze pe câștigurile din exploatare ale Berkshire, care au fost în mare parte constante de la an la an la 7,04 miliarde de dolari, ca un indicator mai bun al performanței companiei.

Ritmul răscumpărărilor de acțiuni a încetinit, de asemenea, Berkshire cheltuind 3,2 miliarde de dolari pe răscumpărări, comparativ cu 6,9 miliarde de dolari în trimestrul anterior. Compania a încheiat luna martie cu 106,3 miliarde de dolari în numerar.

Buffett pune banii la treabă

Numerarul masiv al lui Berkshire Hathaway a scăzut la 106,3 miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru, cel mai scăzut nivel din trimestrul al treilea din 2018, pe măsură ce Warren Buffet și-a intensificat activitatea de investiții.

„Oracolul din Omaha” a folosit recent 23 de miliarde de dolari în diferite investiții – 11,6 miliarde de dolari pentru a achiziționa asigurătorul Alleghany, peste 7 miliarde de dolari în investiții suplimentare în gigantul petrolier Occidental Petroleum și 4,2 miliarde de dolari pentru o participație în producătorul de computere Hewlett-Packard.

Berkshire a evitat noi pariuri pe băncile mari din SUA, după ce a renunțat la acțiuni în 2020

Buffett are o lungă istorie în favorizarea băncilor. El a ajutat la salvarea Salomon Brothers în anii 1990 și a intervenit din nou pentru a ajuta industria, injectând 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs în 2008 și alte 5 miliarde de dolari în Bank of America în 2011.

Așa că investitorii au luat notă când Buffet a descărcat participațiile la JPMorgan Chase, Goldman și Wells Fargo în 2020, reducându-și portofoliul la creditorii de retail centrați pe SUA, inclusiv Bank of America și U.S. Bancorp.

Faptul că a stat departe în acest an – în ciuda faptului că investit bani pentru o serie de tranzacții recente și pe fondul unei retrageri a acțiunilor bancare – ar putea fi un semn rău pentru economie în general, spun unii.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative