Update articol:

Interviu: Miliardarul Ray Dalio spune că deține bitcoin și „cel mai mare risc este succesul”

Foto Twitter Foto Twitter
  • Dalio vede un viitor inflaționist în care „numerarul este gunoi” și BTC va fi ca un depozit de avere. El încă se îndoiește că guvernele vor tolera criptomoneda

Îngrijorările cu privire la o criză a datoriilor la nivel mondial au determinat cel mai important manager de fonduri speculative din lume să treacă de la îndoiala cu privire la bitcoin (BTC) la investiţia în criptomonedă.

Fondatorul Bridgewater Associates, Ray Dalio, a declarat că dolarul SUA este la un pas de devalorizare la un nivel nemaivăzut din 1971 și că China amenință rolul dolarului drept monedă de rezervă a lumii. Într-un astfel de mediu, bitcoinul, cu proprietățile sale asemănătoare aurului, arată din ce în ce mai atractiv ca vehicul de economisire, a spus Dalio, a cărui firmă a început 2021 cu active administrate de 101,9 miliarde de dolari, devenind cel mai mare hedge fond din lume.

„Personal, aș prefera să am bitcoin mai mult decât decât o obligațiune” într-un scenariu inflaționist, a spus Dalio în timpul unei conversații de o oră cu Chief Content Officer Michael J. Casey, de la CoinDesk. Acum, interesul său este mai mult decât ipotetic sau academic.

„Am ceva bitcoin”, a spus Dalio la mijlocul interviului, înregistrat pe 6 mai și care a fost difuzat ieri  în timpul conferinţei Consensus 2021.

Dalio se alătură colegului său miliardar Stanley Druckenmiller nu doar pentru a-și exprima pesimismul față de dolar, ci și pentru a lua o poziție în bitcoin. În linii mari, lumea finanțelor tradiționale a trecut de la ignorarea sau evitarea criptomonedelor  la investiţia în ele, uneori căutând să profite de volatilitatea lor de zi cu zi, alteori căutând un refugiu pentru inflație.

După ce și-a exprimat scepticismul cu privire la criptomonedă încă din noiembrie, Dalio a început să se răzgândească anul acesta. „Există posibilitatea ca Bitcoin și concurenții săi să poată satisface acea nevoie crescândă” de un “depozit alternativ de avere”, a scris el în ianuarie.

Observația lui Dalio pentru CoinDesk despre deținerea „unor” BTC reprezintă cea mai recentă validare pentru criptomonede până în prezent. Cu toate acestea, în aceeași conversație, el și-a reiterat îngrijorarea cu privire la faptul că guvernele, temându-se de competiția bitcoin faţă de sistemele monetare de stat, ar putea să împiedice dezvoltarea criptomonedelor.

Potrivit lui Dalio, criptomoneda încă se confruntă cu riscuri. „Cel mai mare risc al Bitcoin este succesul său”, a spus el.

Ciclul datoriilor

Cu mai mult de un deceniu în urmă, în urma crizei financiare din 2008 (și în timpul etapelor incipiente ale Bitcoin), Dalio a început să studieze creșterea și căderea celor mai recente trei monede de rezervă globale: florinul olandez, lira britanică și Dolarul SUA, a povestit el.

După cum o vede Dalio, supremația valutară se mișcă în trei „cicluri” care pot apărea simultan: crearea de datorii și active financiare; un „ciclu de ciocnire a coeziunii interne” („pe măsură ce decalajele de bogăție cresc și decalajele de valoare cresc – și grupurile politice cresc – o cantitate mai mare de conflicte”); și creșterea unei alte mari puteri de a contesta moneda de top existentă.

Dacă o monedă poate rezista unor astfel de cicluri depinde de puterea economiei din spatele monedei de rezervă globală.

Dolarul SUA se află în prezent în mijlocul primului ciclu, unde „datoria și creditul creează putere de cumpărare”, a spus Dalio, care este co-președinte și co-șef de investiții la Bridgewater.

Cu toate acestea, acestea sunt „stimulative” pe termen scurt și „depresive” pe termen lung, deoarece lucruri precum datoriile guvernamentale vor trebui în cele din urmă să fie rambursate, a avertizat el.

Dalio a povestit şi ce s-a întâmplat în SUA acum câteva zeci de ani. După acordul de la Bretton Woods din 1944, cursurile de schimb globale au fost legate de dolar, care, la rândul său, a fost susținut de aur. Cu toate acestea, în anii 1960, cheltuielile federale au crescut din cauza unei extinderi a programelor de drepturi, în același timp, SUA și-a sporit cheltuielile de apărare pentru a lupta cu sovieticii în Războiul Rece, precum și pentru a plăti costurile crescânde ale războiului din Vietnam.

Datoria foarte mare a dus în cele din urmă la o epuizare a rezervelor de aur ale Americii de la aproximativ 20 de tone metrice la sfârșitul anilor 1950 până la sub 10 tone metrice până în 1970. Simțind că situația nu mai este durabilă, Richard Nixon, preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), a decis în 1971 anularea conversiei dolarului în aur, ca să protejeze moneda naţională. Dolarul a fost de atunci o monedă „fiat” (n.r. moneda fiat reprezintă o monedă emisă de guvern, care nu este susținută de o marfă fizică).

Situația actuală seamănă cu cea din 1971, a avertizat Dalio.

„Pe măsură ce ne uităm la bugete şi la viitor, știm că vom avea nevoie de mult mai mulți bani, mult mai multe datorii”, a spus el.

„Trebuie să împrumutăm bani? Trebuie să îi tipărim. Avem nevoie de mai mulți bani? Deci, impozitele cresc și asta produce o dinamică. Acum pot continua cu ce se întâmplă în acea dinamică. Poate fi vorba de controale de capital. … Am aflat dureros în 1971 că determină creșterea stocurilor. Provoacă … aurul, bitcoinul, proprietățile imobiliare, totul să crească, pentru că într-adevăr scade în dolari. Și aceasta este partea ciclului în care ne aflăm. ”

Inflația care se apropie

O poveste majoră în jurul bitcoin și al altor criptomonede este că acestea servesc drept acoperire a inflației sau cel puțin vor beneficia de stimulente fiscale și monetare.

Pe măsură ce guvernele din întreaga lume își continuă încercările de a preveni crizele economice cu cheltuieli mai mari, s-au făcut multe referitor la perspectivele inflației. În cele 12 luni care s-au încheiat în aprilie, rata anuală a inflației pentru SUA a fost de 4,2%, cu mult mai mare decât obiectivul pe termen lung de 2% al Rezervei Federale, deși o mare parte a acestui fapt se datorează faptului că rata este comparată cu luna aprilie 2020, o lună unde multe dintre economiile lumii s-au oprit.

Există două tipuri de inflație, a spus Dalio: una cauzată de cerere și ofertă, unde cererea de muncă este mare și capacitatea este scăzută, forțând creșterea prețurilor; și inflația monetară datorită devalorizării monedei. Pe măsură ce banii sunt pompați în economie, se împletesc cele două tipuri de inflație.

„Vom avea o mare cerere, pentru că punem toți banii numerar peste tot”, a spus Dalio. În același timp cu creșterea masei monetare, randamentele au scăzut la valori minime, pe măsură ce investitorii pun banii în obligațiuni și alte active, cum ar fi imobiliare.

„Se va schimba suma care se află în mâinile persoanelor fizice și așa mai departe”, a spus el, „și asta va continua, deoarece numerarul este gunoi. Adică pot spune asta pentru că va avea o rentabilitate reală negativă “.

Al doilea tip de inflaţie, cea monetară, va domina, potrivit lui Dalio. Acest lucru ar putea fi bun pentru active precum imobiliare, acțiuni și criptomonede, dar numai până la un punct.

“Pe măsură ce aceste prețuri cresc – cum ar fi obligațiunile – viitoarele rentabilități preconizate scad”, a spus el. „Pe măsură ce se apropie de rata dobânzii … atunci nu mai există stimulentul de a cumpăra acele lucruri. Și ai putea avea probleme. Devine foarte dificilă înăsprirea politicii monetare, deoarece totul se destramă. Totul este sensibil la rata dobânzii”.

Banca Centrală trebuie apoi să recurgă la mai multe tipăriri de bani, a adăugat el, și acest lucru ar putea duce în cele din urmă activele să aibă un randament real negativ în ciuda creșterilor nominale, așa cum s-a văzut în anii 1970.

China – concurent de capital

China apare, pentru a umple vidul declinului dolarului, care a avut unele stimulente fiscale și stimulente monetare relativ reduse de la începutul pandemiei.

Cea mai populată țară din lume este, de asemenea, ajutată de slăbirea restricțiilor privind investițiile străine în țară, a spus Dalio.

„În 2015, doar 2% din piețele chineze erau deschise străinilor. Acum procentul este peste 60% [dar] dacă te uiți la prețul relativ și așa mai departe, este o poveste cu totul diferită, deoarece nu fac relaxare cantitativă “, a spus el. „Au încă o piață atractivă a obligațiunilor. Au piețe de capital atractive, mai deschise. Și, deoarece sunt mai deschiși, marii investitori – investitori instituționali, bănci centrale și așa mai departe – se consideră subponderali acolo ”, ceea ce înseamnă că deținerile lor în China sunt insuficiente, în raport cu randamentele pe care le pot genera.

O piață de capital care atrage investiții se poate traduce printr-o forță suplimentară pentru renminbi chinezi.

„Când cumperi un activ financiar chinezesc, aşa cum cumperi un activ financiar american, trebuie să le cumperi moneda. Deci, susținem moneda lor și susținem și activele lor “, a spus Dalio.

Moneda de rezervă neutră?

Cu o monedă (dolarul) în declin, în timp ce alta (renminbi) probabil ascendentă, există șansa ca o criptomonedă neutră, cum ar fi bitcoinul, să acționeze așa cum a făcut aurul în secolele precedente.

Deși a sugerat că un portofoliu diversificat ar putea include cea mai veche și cea mai mare criptomonedă în funcție de capitalizarea pieței, există riscuri pe care mulți ar putea să nu le ia în considerare, potrivit lui Dalio.

„Unul dintre lucrurile mărețe, cred, ca o îngrijorare este că guvernul are capacitatea de a controla aproape oricare dintre ele, inclusiv bitcoin sau monedele digitale”, a spus el. „Știu unde sunt și știu ce se întâmplă.”

Guvernele ar putea începe să se îngrijoreze în cazul în care deținătorii de obligațiuni își vând obligațiunile în favoarea bitcoinului. „Cu cât creăm mai multe economii în [bitcoin], cu atât s-ar putea spune mai mult:„ Aș prefera să am bitcoin decât obligațiuni. ”Personal, aș prefera să am bitcoin decât obligațiuni”, a spus Dalio, chicotind. „Și atunci cu cât se întâmplă mai mult acest lucru, guvernele pierd controlul.”

O astfel de situație ar putea determina guvernele să-i respingă pe deținătorii de bitcoin.

Un indicator, a spus Dalio, este valoarea relativă a bitcoinului versus aur. Cu excepția rezervelor guvernamentale și a bijuteriilor, valoarea aurului este de aproximativ 5 trilioane de dolari, a estimat el, de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a bitcoinului. „Este vorba despre 80/20 în acest moment în lume, aşa că este de urmărit. Dar cred că aceste lucruri probabil vor crește în raport cu obligațiunile.”

Există un scenariu în care creșterea datoriei poate fi depășită prin productivitate. Și, deși este mai greu de măsurat decât înainte, va depinde de tehnologie, a spus el.

„Lumea se va schimba într-un ritm incredibil de rapid”, a spus Dalio. „Oricine câștigă cursa tehnologică, câștigă totul, din punct de vedere economic și militar. … Așa arată următorii cinci ani. ”

BVB | Știri BVB