Europa se află la o răscruce îngrijorătoare: în timp ce, pe de o parte, povestea oficială emisă de Bruxelles și Berlin (și, bineînțeles, de BCE) este că nu există niciun risc de contagiune în Europa, din cauza crizei bugetare din Italia, pe de altă parte, Zona euro “nu este suficient de pregătită pentru a face față unei noi crize economice”, a declarat duminică ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, pentru Le Parisien, citat de zerohedge.com.
“Nu vedem nici o contagiune în Europa. Comisia Europeană a întins o mână de ajutor Italiei, care sper să fie acceptată”, a spus acesta într-un interviu.
“Dar este zona euro suficient de înarmată pentru a face față unei noi crize economice sau financiare? Răspunsul meu este nu. Este urgent să facem ceea ce am propus pentru a avea o uniune bancară solidă și un buget de investiții în zona euro”, a mai spus Le Maire.
Remarcile acestuia au venit la numai câteva zile după ce Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pentru 2019, pentru încălcarea normelor UE privind cheltuielile publice, și a cerut Romei să depună o nouă propunere în termen de trei săptămâni sau să suporte acțiuni disciplinare.
Conflictul dintre Italia și UE și îngrijorările privind cine va cumpăra obligațiunile Italiei după ce BCE va încheia programul de relaxare cantitativă la finalul anului au dus randamentele titlurilor italiene la cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani.
Peterson Institute for International Economics a avertizat, într-un raport din mai, că, dacă Italia se îndreaptă spre o criză a datoriilor, va fi “oribil“.
Zerohedge se mai întreabă cât timp mai are Italia înainte ca piețele să se revolte, pe măsură ce se apropie încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE. Site-ul publică un grafic al Deutsche Bank care arată cum banca centrală a fost singurul cumpărător net de datorie italiană, ceea ce a pus o frână tendinței generale a pieței, care curând va lua sfârșit.
În ultimele luni, băncile italiene au fost la cumpărare de obligațiuni, ridicând îngrijorări cu privire la “spirala pierzaniei“ pentru Italia, unde orice lovitură în randamente ar duce la o lovitură imediată în acțiunile bancare și în stabilitatea financiară.
Între timp, subsecretarul Cabinetului Italiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat într-un interviu acordat agenției italiene RAI că băncile italiene ar trebui să fie “recapitalizate” dacă spreadul față de titlurile germane continuă să urce spre 400 puncte de bază, față de 310 în prezent.