Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Ӧmer Tetik, Banca Transilvania: Funcționarea Contrapărții Centrale (CCP) ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea

Funcționarea Contrapărții Centrale (CCP) ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea, ne-a spus Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

De asemenea, ar fi necesară realizarea conexiunilor pentru toate tipurile de instrumente financiare cu alți depozitari, în special cei internaționali, cum sunt Clearstream sau Euroclear, a adăugat el.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Ӧmer Tetik: Bursa din România ne-a arătat că are o reziliență crescută la șocuri, cum ar fi pandemie, inflație sau situația din Ucraina, dar și că, tot mai mult, companiile au luat în considerare bursa ca sursă de finanțare.

Aș sintetiza evoluția pieței de capital în următoarele 5 aspecte:

  • Bursa românească şi-a consolidat mai ales în 2021 rolul fundamental de platformă de finanţare a economiei româneşti – peste 20 de companii s-au listat, iar alte aproape 30 au emis obligaţiuni.
  • Companiile româneşti listate la BVB au ajuns la cele mai mari valori din istorie.
  • Segmentul SMT – Aero rămâne cel mai atractiv pentru listări, în special pentru companiile mici și mijlocii.
  • Business-urile românești au devenit mai vizibile inclusiv în străinătate după ce țara noastră și-a crescut în ultima vreme prezența în indicii FTSE Russell.
  • A apărut inițiativa ESG a BVB, care oferă informații despre obiectivele și realizările din zona de sustenabilitate a companiilor prin prezentarea ratingurilor de risc

Mai este loc de creștere dacă ne gândim că, prin prisma ponderii capitalizării bursiere BVB la PIB la finalul anului trecut, care a fost de aproximativ 20%, ne plasează suntem în urma altor țări din regiune, precum Cehia, Grecia sau Croația. Mă aștept însă să continue acest trend al listărilor la bursă și sper să vedem și companii de stat că folosesc mecanismele pieței se capital pentru a se finanța.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Ӧmer Tetik: Pentru promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI, este necesară creșterea volumului de tranzacționare, al lichidității. Listarea unui nou emitent semnificativ ar fi un eveniment care ar face posibilă această promovare.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Ӧmer Tetik: Aș începe, ca sugestie, cu funcționarea Contrapărții Centrale (CCP), ceea ce ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea. De asemenea, ar fi necesară realizarea conexiunilor pentru toate tipurile de instrumente financiare cu alți depozitari, în special cei internaționali, cum sunt Clearstream sau Euroclear. Formalizarea educației financiare, cu scopul de a dezvolta baza de investitori, respectiv stimularea producerii de rapoarte de analiză de tipul Research Hub, ar fi o necesitate. Iar odată cu creșterea volumului de tranzacționare, ceea ce înseamnă venituri mai mari, ar putea fi reluată discuția privind reducerea costurilor de tranzacționare cu instituțiile pieței.

***

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

Radu Hanga, BVB: Observăm perspective pozitive de obținere a statului de piață emergentă și din partea furnizorului de indici MSCI

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022