Update articol:
FINANCIAL INTELLIGENCE HALL OF FAME AWARDS GALA DINNER

Adrian Vasilescu, BNR: Deprecierea istorică a leului despre care se tot vorbește este de numai 2,08 bani (Video)

 „Afirmația că Banca Națională a sacrificat din rezerva valutară un miliard de euro, pentru a stăvili deprecierea leului, este o vorbă scoasă din pălărie”

Deprecierea istorică a leului despre care se tot vorbește este de numai 2,08 bani, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României, aseară, în cadrul FINANCIAL INTELLIGENCE HALL OF FAME AWARDS GALA DINNER.

După ce a vorbit despre evoluția inflației, spunând că, tot timpul, România s-a aflat la extremele Uniunii Europene, ori în topul inflației, ori al celei mai reduse inflații, acum România fiind, de doi ani, pe un nou val inflaționist, după trei ani cu inflație negativă, domnul Vasilescu a făcut referire și la evoluția cursului de schimb.

“E discuție mare, în piața vorbelor, despre ce se întâmplă pe piața valutară, că avem record istoric și se prăbușește leul”, a spus Adrian Vasilescu, adaugand: „Această prăbușire despre care se vorbește se reduce, practic, la doi bani. Mai exact, 2,08 bani. Asta e toată căderea leului, de la 1 noiembrie până în prezent. S-a spus că Banca Națională, oficial, nu are voie să intervină pe piață, dar a intervenit, neoficial. E bine să lămurim lucrurile. Banca Națională, nu numai că are voie, dar, dacă este cazul să intervină, este obligată prin lege să o facă și pentru asta și-a adunat o importantă rezervă valutară. Această rezervă valutară nu are, potrivit legii, nici o altă destinație decât aceea de a plăti datoriile publice în valută și, pe de altă parte, de fi folosită în a interveni în piața valutară, atunci când e cazul.  De obicei, Banca Națională intervine atunci când deprecierea leului este excesivă sau când aprecierea leului este excesivă.

S-a mai spus că banca națională a sacrificat din rezerva valutară un miliard de euro, pentru a stăvili deprecierea leului. Cu privire la intervenție, nu fac niciun fel de comentariu, pentru că nicio bancă națională din lume nu face comentarii cu privire la intervenții.

Dar vreau să spun că afirmația ca Banca Națională a folosit un miliard de euro este o vorbă scoasă din pălărie. Ce s-a întâmplat? Din octombrie până noiembrie, s-a produs o scădere în fondul de rezerve al Băncii Naționale în jur de un miliard de euro. Si,  cei care cred că aici lucrurile se petrec conform aritmeticii celei mai simple, au făcut o scădere. Au scăzut din fondul de rezerve din noiembrie pe cel din octombrie și au spus ca, asta este, Banca Naționala a sacrificat miliard de euro. Dar, atunci când Banca Națională intervine pe piața valutară, poate să intervină cumpărând valută sau scoțând valută pe piață. Chiar dacă ar fi scos un miliard de euro pe piață, nu e vorba de niciun sacrificiu, de nicio pierdere, pentru că nu face altceva decât să schimbe valuta pe lei. Dar aici este vorba despre altceva. (…)

În noiembrie, Banca Națională a plătit un miliard și jumătate de euro, pentru a plăti scadenta la datoria publică în luna respectivă”.

Adrian Vasilescu a amintit că, în ultimii ani, atat înainte, cât și după criză, cursul de schimb al euro a început cu cifra 4, înainte de virgulă, ceea ce arată stabilitatea leului.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (06/08/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 sem.I 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (06/08/2020)

Resincronizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National

VES SA (VESY) (05/08/2020)

Hotarari AGA E 04.08.2020