Update articol:
Consilierul Guvernatorului, la RFI

Adrian Vasilescu: De unde ştiu cei care critică BNR că Banca Națională nu intervine pe piaţă?

Banca Naţională nu-şi permite în anumite situații să consume în zadar valuta ţării, dar BNR este prezentă pe piață în fiecare zi, în caz contrar, leul s-ar deprecia mult mai grav, iar ROBOR-ul ar ajunge la 5%, spune la RFI consilierul guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu, după criticile PSD pe tema cursului valutar.

PSD a cerut BNR-ului „să-şi facă datoria” şi ”să apere moneda naţională”, pentru că are suficiente rezerve valutare.

Adrian Vasilescu spune că „sunt foarte multe întrebări pe piaţă, de ce nu intervine Banca Naţională? Iar răspunsul este tot o întrebare: cei care fac această afirmaţie de unde ştiu că n-a intervenit Banca Naţională? Despre intervenţiile Băncii Naţionale şi despre intervenţiile oricărei bănci centrale din lumea asta comentarii nu se fac. Nici eu nu pot să fac un comentariu în care să spun dacă BNR a intervenit sau nu a intervenit”.

„Problema este că BNR nu intervine numai cu valută, sunt N mijloace prin care Banca Naţională intervine. Aceste modalităţi, aceste mecanisme de intervenţie au fost activate în întregime şi zi de zi Banca Naţională este în piaţă. Dacă n-ar fi aşa, astăzi ROBOR-ul ar fi la 5% şi cursul ar fi mult mai grav. Dacă avem aceste rezultate, asta înseamnă că banca centrală intervine şi a intervenit”, precizează consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu atrage atenţia că „sunt situaţii în care o bancă centrală nu poate să intervină, pentru că intervenţia este imposibilă. În astfel de situaţii, nici BNR nu-şi permite să intervină, adică nu-şi permite să consume în zadar valuta ţării”.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020