Update articol:

Alexandru Stânean, Teraplast: Prioritizăm finanțarea creșterii față de acordarea dividendelor; decizia e a acționarilor; este o preocupare constantă a managementului dezvoltarea internațională a businessului

Politica de dividende a TeraPlast (TRP) este publică, prioritatea fiind finanțarea creșterii, a spus Alexandru Stânean, CEO al companiei, într-o întâlnire cu presa.

“Anul acesta, ne propunem o creștere semnificativă, motiv pentru care prioritizăm acest lucru față de dividende. Desigur, decizia cu privire la dividend aparține acționarilor”, a spus el.

Profitul net al Grupului a fost de 15.373.868 lei, în 2022. Pentru business-urile care-și continuă activitatea în Grup,  profitul a fost în scădere cu 64% față de rezultatul exceptional din anul precedent.

Reprezentantii companiei au anunțat continuarea investițiilor în 2023: suma totală este de 102 milioane de lei, din care cele mai importante proiecte vizează o nouă fabrică pentru producția de folii stretch și o nouă centrală fotovoltaică: “Astfel, ne continuăm diversificarea domeniilor de activitate și a regiunilor geografice în care dezvoltăm afaceri, în paralel cu investiții verzi menite să ne îmbunătățească durabil independența energetică.“

Alexandru Stânean a menționat că țintește dezvoltarea regională, inclusiv prin relocare de producție: “Ne gândim constant la a avea producție în alte țări decât România. Ne uităm la fuziuni și achiziții pe alte piețe, inclusiv la greenfield. Este o preocupare constantă a managementului Teraplast dezvoltarea internațională a business-ului.“

El a menționat că Grupul are în vedere țări din vestul României: “Generic vorbind, ne uităm cu precădere spre vestul țării. Însă, nu putem să ignorăm faptul că fabrica noastră este la 150 de lm distanță de Ucraina, o distanță care chiar și cu un camion de marfă se parcurge în patru ore. Ucraina este o țară care are mari nevoie în contextul actual de produsele noastre“.

Rezultatele consolidate în 2023 vor fi în ameliorare pe fondul reducerii volatilității prețurilor. Cifra de afaceri va crește din majorarea volumelor, potrivit companiei.

Segmentul Instalații și Reciclare va beneficia, începând cu a doua jumătate a anului, de un efect pozitiv al intrării în faza de execuție a proiectelor din Programul Anghel Saligny și a celor rămase în cadrul POIM. Demararea lucrărilor de infrastructură va duce la depășirea volumelor record din 2021.

Pentru segmentul Granule și Reciclare este prognozată o normalizare a condițiilor de piață din perspectiva stabilității prețurilor și implicit a cererii pentru produse fabricate în UE.

TeraGlass, prin segmentul Ferestre și uși, are în vedere un impact pozitiv în urma demarării proiectelor din PNRR privind eficiența energetică a clădirilor, cu un potențial la nivelul întregii piețe de 2 miliarde de lei. Pe acest segment Grupul anticipează o scădere a prețului mediu și o creștere a volumelor. Profitabilitatea se va îmbunătăți pe fondul dispariției presiunilor de creștere a prețurilor materiilor prime. Pe de altă parte, va exista un impact nefavorabil din cauza creșterii salariului minim în construcții.

Segmentul de ambalaje flexibile va înregistra o creștere a volumelor ca urmare a depășirii fazei de ramp-up, a lărgirii bazei de clienți și a creșterii cererii. În 2023, EBITDA la nivel de segment va intra în teritoriul pozitiv.

Alexandru Stânean a mai spus că, până la finalul anului, compania va veni cu un plan în vederea tinderii spre neutralitate climatică.

TeraPlast Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast

BVB | Știri BVB