Update articol:

Amnesty International acuză companii europene (Axis Suedia, Noldus Information Olanda şi Idemia Franţa) că vând Chinei tehnologii de supraveghere digitală

firme online, Economia digitală Sursa Pixabay

Amnesty International a publicat luni un raport în care arată că din Europa se exportă tehnologie de supraveghere digitală în China, unde este utilizată de autorităţi, transmite dpa, potrivit Agerpres. Organizaţia de apărare a drepturilor omului a nominalizat trei companii: Axis din Suedia, Noldus Information din Olanda şi Idemia din Franţa.

Tehnologiile includ software de recunoaştere facială şi a emoţiilor. Autorii raportului au constatat că autorităţile chineze folosesc tehnologia inclusiv în regiunea Xinjiang, unde sunt închişi în lagăre circa un milion de etnici uiguri şi kazahi. Recunoaşterea facială şi alte forme de supraveghere în masă sunt printre instrumentele de represiune utilizate împotriva acestora.

Companiile acuzate nu şi-au îndeplinit obligaţiile de diligenţă referitoare la drepturile omului, în cadrul tranzacţiilor cu China, susţine Amnesty.

Firmele vizate au respins criticile. Noldus a argumentat că nu produce instrumente ilegale de supraveghere digitală şi că Amnesty a refuzat oferta de a verifica software-ul şi modul în care este utilizat. ‘Software-ul nostru nu poate fi folosit pentru supravegherea în masă şi nu reprezintă un pericol pentru drepturile omului’, au comunicat olandezii.

Idemia a precizat că nu vinde Chinei tehnologii de recunoaştere facială.

Axis a recunoscut că tehnologia sa, ‘ca multe altele’, poate fi utilizată ‘în alte scopuri decât cele prevăzute’, însă a insistat că explică clar cum trebuie folosite soluţiile respective şi că respectă legislaţia naţională, internaţională şi a Uniunii Europene.

Amnesty afirmă însă că legislaţia UE nu reglementează suficient exporturile şi nu obligă companiile să urmeze proceduri de diligenţă privind drepturile omului.