Update articol:
Forumul Pieţei de Capital

Anca Maniţiu, Impetum Group: “Vom încerca să atragem capital la companii prin emisiuni de acțiuni la bursă” – video

Anca Manițiu Impetum

Dezvoltarea pieţei de capital după promovarea la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell şi perspective pentru noile IPO-uri ale companiilor private sau de stat au fost printre subiectele care au fost analizate recent la cea de-a patra ediţie a Forumului Pieţei de Capital.

Pe agenda discuţiilor s-au mai aflat teme precum: perspectiva promovării Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, efectele pandemiei COVID-19 asupra pieţei de capital, simplificarea birocraţiei pentru companiile listate, impozitarea pe piaţa de capital sau educaţia financiară a publicului din România . Doamna Anca Manițiu a fost speaker in cadrul evenimentului.

 

Vom încerca să atragem capital la companii prin emisiuni de acțiuni la bursă, ne gândim inclusiv la obligaţiuni, ne-a declarat Anca MANIȚIU, CFO Impetum Group, la cea de-a patra editie a Forumului Pieței de Capital organizat de Financial Intelligence.

Anca MANIȚIU a explicat: “Ne uităm la piața de capital cu mare atenție, ne uităm în special pentru a înțelege fenomenul, pentru a înțelege nu doar ce se întâmplă la noi, ci și pe piețele din regiune, tocmai pentru a vedea cum putem și noi să beneficiem de efervescența de acolo.

În ultima perioadă ne-a a tras atenția partea de listări, de IPO. Am încercat să găsim câteva trenduri în această piață la nivel global sau european tocmai pentru a vedea ce anume se regăsește sau ce ne poate aștepta pe piața românească și am să enumăr câteva dintre ele.

Efervescența din ultimele șase luni de pe piața europeană este extraordinară. A depășit toată performanțele din ultimii 14 ani. În aceste şase luni a fost atras capital în Europa de 43 miliarde de dolari. Mi se pare fascinantă această creștere. Ea este în principal ghidată de  subvențiile fără precedent acordate în industrie și evident de un apetit al investitorilor pentru companiile în creștere.

Este foarte interesant că, inclusiv într-un an de pandemie, atragerea de capital prin IPO a fost superioară anului 2019. Vorbim de 28 de miliarde de dolari atrași în Europa în 2020, față de 26 de miliarde de dolari în 2019.

Am observat un mare trend de listări ale SPAC-urilor (n.r. Special Purpose Acquisition Company – Companiile de achiziție cu scop special (SPACs) sunt o clasă de active subapreciată și prezintă oportunități convingătoare privind raportul risc/randament) care, deși în momentul acesta a avut oarecare încetinire pe bună dreptate oarecum, în urma unor reglementări mai serioase se estimează că listările vor continua.

Din câte știu eu, în România nu avem astfel de entități, dar, datorită faptului că sunt mai mult mai ușor de listat și de atras bani prin ele decât efectiv prin IPO, sunt foarte căutate”.

Referitor la avantajele listării unei companii la bursă, Anca Maniţiu a spus: “Ne uităm care dintre companiile de private equity în care noi suntem acționari ar putea fi listate. Avantajele sunt evidente. Pe lângă faptul că se atrage mult mai ușor capital, din perspectiva acționarilor văd niște avantaje majore, principalul fiind că ei pot să-şi lichideze acțiunile. Acum vorbim de niște companii închise, dar la momentul listării ieșirea sau accederea unor noi acționari în cadrul unei companii vor fi mai ușoare.

Un alt avantaj este acela de a valida efectiv valoarea. Noi facem evaluări constant asupra portofoliului și asupra companiilor de private equity în care am investit, dar e altceva atunci când piața îți validează aceste valori și ți le confirmă. Un alt avantaj este marketingul – ne place să ne spunem povestea și atunci prin intermediul bursei cred că va fi mai ușor să ne promovăm.

Ne gândim inclusiv la obligațiuni. Vom încerca să atragem capital la companii, să le dezvoltăm, să le creștem suplimentar prin emisiuni de acțiuni la bursă”.

Potrivit doamnei Maniţiu, antreprenorul român are un anumit profil – are ceva bani, este mai în vârstă și este de multe ori destul de neinformat în ceea ce privește managementul financiar: “Una din misiunile noastre este să aducem la masă, pe lângă capital, management și know-how. Vrem să facem un ecosistem antreprenorial în România, să-i învățăm pe oameni să se uite la anumite lucruri, cum să citească cifrele dintr-o companie, cum să le înțeleagă și să-şi facă o strategie bazată pe informații”.

Doamna Maniţiu a mai vorbit şi despre piaţa poloneză: “În acest an, Polonia a avut 22 de emisiuni de capital urmate de listări. Este foarte interesant că toate aceste atrageri de capital au venit cumva cu o anumită direcție, respectiv gaming. Cu două-trei excepții, toate aceste companii din Polonia sunt orientate către gaming. Am vrut să vedem de ce s-a întâmplat acest fenomen şi am constatat că a fost o strategie a Guvernului polonez. Prin fonduri europene, s-au investit în startup-uri de gaming peste 65 de milioane de euro. Astfel, polonezii au decis că acesta este un produs pe care îl pot exporta cu succes în toată lumea și chiar au avut succes în această direcție.

Evident că și noi ne întrebăm dacă noi, ca țară, am putea avea o strategie similară, să ne uităm la ce e valoros la noi, să identificăm o direcție și să ştim să o susținem corespunzător”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023