Update articol:

ANPC a amendat o bancă, pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor

bani, credit, euro Sursa Pixabay
*Banca percepea dobânzi penalizatoare la întreg soldul creditului, la executările silite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sancționat contravențional un operator economic instituție financiar-bancară cu amendă în valoare de 30.000 lei, pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, potrivit unui comunicat al instituției.

Totodată, ANPC arată că au fost aplicate urmatoarele măsuri complementare:
“I. Pentru perioada executării silite, până în prezent, recalcularea dobânzilor penalizatoare, în conformitate cu prevederile deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. XI/2005 şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 524/1997, doar în funcţie de dobânda legală reglementată de O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti.
II. Restituirea către împrumutat a sumelor de bani încasate în plus, rezultate în urma implementării măsurilor prevăzute la punctul I”.
În urma efectuării controlului la întreg portofoliul de credite executate silit, s-a constatat faptul că operatorul economic instituție financiar-bancară percepea, după declararea exigibilității creditelor, dobânda penalizatoare din contracte, ignorand prevederile legale, precum și Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. XI/2005, obligatorie erga omnes, conform ANPC, care precizează: Dobânda legală, singura pe care avea dreptul operatorul economic instituție financiar-bancară să o aplice în perioada executării silite, este reglementată de O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar. Conform art. 3, alin. (1) din O.G. nr. 13/2011:
”Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României”.”

Având în vedere aspectele menţionate, se constată faptul că prin perceperea, la întreg soldul creditului, a dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract, pe perioada executării, operatorul economic institutie financiar-bancara a prestat servicii prin care au fost afectate interesele economice ale consumatorilor încălcându-se, astfel, prevederile art. 7, lit. c), alin. 2  din O.G. nr. 21/1992 (rep.) şi se sancţionează conform prevederilor art. 50, alin. (1), lit. a) din O.G. nr. 21/1992 (rep.) privind protecţia consumatorilor, a mai transmis Autoritatea.
Operatorul economic are dreptul să conteste procesul verbal de constatare a contravenției.

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021