Update articol:

ASFOR: În perioada următoare, trebuie analizate toate posibilităţile pentru a reporni motoarele economiei forestiere

România nu are absolut niciun program în domeniul economiei forestiere, iar alocarea financiară din fonduri europene este nesemnificativă, ceea ce face necesar ca în perioada următoare să fie analizate toate posibilităţile pentru repornirea motoarelor economiei forestiere, susţine Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat remis vineri Agerpres.

“Un lucru este cert în perioada următoare – trebuie analizate toate posibilităţile pentru a reporni motoarele economiei forestiere – sectorul de exploatare şi prelucrare primară a lemnului face eforturi pentru a funcţiona, însă cu toţii trebuie să fim conştienţi, că pentru anumite produse suntem mult prea scumpi şi nu mai suntem competitivi în faţa firmelor din vest, care au acces la o resursă mult mai ieftină şi beneficiază şi de sprijin din partea statului. În domeniul economiei forestiere România nu are absolut niciun program. Alocarea financiară din fonduri europene este nesemnificativă”, afirmă forestierii.

Potrivit sursei citate, cifrele bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, indică un an greu, cu foarte multe necunoscute şi dificultăţi.

“Romsilva, ocoalele de regim (private), ca şi întregul sector forestier, nu stau deloc bine în acest început de an. Per ansamblu, bugetul aprobat nu arată deloc bine. Faptul că administratorii fondului forestier proprietate a statului estimează că pentru a obţine 1.000 lei se vor cheltui 996 lei arată situaţia grea în care se află Romsilva, dar şi administratorii de păduri din România. Criza de pe piaţa lemnului, dublată de blocajul creat de COVID, fac din 2020 un an foarte dificil, atât ca volume tranzacţionate, dar în special ca valori ale volumelor tranzacţionate. Dacă cele două crize nu ne erau suficiente – toată succesiunea de atacuri la adresa economiei forestiere s-a tradus într-o altă problemă, de imagine, care a dus la pierderea de contracte. În aceste momente de criză, este evident, că cel puţin în cazul Romsilva s-au trasat sarcini costisitoare, de multe ori chiar păguboase, care consumă din resursele financiare necesare unei bune administrări a pădurii statului – întreţinerea hergheliilor, administrarea parcurilor, exploatarea lemnului”, spun reprezentanţii ASFOR.

ASFOR susţine dezvoltarea economică a României – sprijin pentru IMM-uri, sprijin pentru firmele româneşti de exploatare şi industrializare a lemnului. În acest context, ASFOR vine cu următoarele propuneri: resursa de lemn, resursă naţională, să fie folosită pentru dezvoltarea comunităţilor locale; program naţional pentru construcţia de case pasive din lemn; program naţional pentru sprijinirea populaţiei în achiziţionarea de instalaţii de încălzire cu randament crescut; program naţional pentru tehnologii de exploatare prietenoase cu mediul (funiculare, manşoane, poduri mobile, lungoane); eliminarea TVA – pentru lemnul de foc; TVA 5% – pentru lemnul folosit în construcţii; o piaţă a lemnului liberă, dar corectă.

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului – ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţionale.

BVBStiri BVB