Update articol:

Banca Naţională a Elveţiei menţine politica monetară ultra-expansionistă

investiții recurente în fonduri

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a păstrat politica sa monetară ultra-expansionistă, menţinând cele mai scăzute rate ale dobânzilor din lume, şi şi-a exprimat disponibilitatea de a lansa intervenţii pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian, în contextul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Banca Naţională a Elveţiei a păstrat joi la minus 0,75% rata dobânzii şi cea pentru depozitele constituite la SNB, o decizie aşteptată de toţi economiştii intervievaţi de Reuters.

SNB nu a modificat ratele dobânzilor, chiar dacă francul elveţian s-a depreciat cu 3% faţă de euro, pe fondul reducerii cererii pentru moneda Elveţiei.

“În pofida recentei deprecieri, francul elveţian rămâne supraevaluat. În scopul stabilizării activităţii economice şi a evoluţiei preţurilor, Banca Naţională a Elveţiei a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă şi este decisă să intervină pe pieţele valutare dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul SNB.

Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elveţieni (118,27 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

“Politica expansionistă a SNB furnizează condiţii de finanţare favorabile, contracarează presiunile în sens ascendent asupra francului elveţian, şi contribuie la furnizarea adecvată de credite şi lichidităţi către economie”, apreciază Banca Naţională a Elveţiei.

Instituţia a menţinut prognoza de creştere a economiei elveţiene la 2,5% – 3% în 2021, similară cu estimarea din decembrie. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 0,2% în 2021, la 0,4% în 2022 şi la 0,5% în 2023.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ELECTROARGES SA (ELGS) (13/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021 - versiune limba Engleza

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021