Update articol:

Banca olandeză ABN Amro, investigată pentru spălare de bani

Acţiunile se prăbuşesc * Ancheta ABN AMRO vine la o zi după ce sediul băncii germane Deutsche Bank a fost verificat de procurori pentru a găsi dovezi legate de operaţiunile de spălare de bani de la Danske Bank 

Un nou scandal de spălare a banilor, de această dată la banca olandeză ABN Amro Bank NV, adaugă încă o povară băncilor europene care se luptă deja pentru a-şi îmbunătăți rentabilitatea, pe fondul ratelor dobânzilor negative și al economiilor lipsite de strălucire, conform Bloomberg.

ABN Amro, controlată de stat, este investigată de procurorii din Olanda de spălare de bani, în perioada 2004 – 2014, pentru presupuse eșecuri în a-şi verifica clienții și în a raporta tranzacții suspecte, alăturându-se unei liste în continuă creștere a băncilor europene anchetate pentru deficiențe similare.

Conform Bloomberg, scandalul pune și mai multă presiune asupra industriei bancare europene, lovită de ratele negative de dobândă, care îi obligă să plătească pentru a-și ţine banii la Banca Centrală Europeană. Acest lucru mănâncă din profituri și obligă băncile transfere clienţilor costurile în creştere. Investigaţiile au arătat punctele slabe ale regiunii în eforturile de a combate fluxul de fonduri ilicite, fiind cerută o mai bună reglementare la nivel european.

„Cu ratele dobânzilor scăzute și o recesiune la orizont, sectorul bancar este deja într-o poziție foarte dificilă”, a spus analistul Mediobanca, Robin van den Broek, adăugând: “Problema spălării banilor vine în plus. Și nu cred că ABN Amro este singura din Europa cu aceste probleme”. 

Procuratura olandeză a dezvăluit, astăzi, investigaţia referitoare la ABN Amro. La rândul ei, banca a declarat că se confruntă cu o anchetă în temeiul legii olandeze de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, fără a oferi detalii suplimentare.

În martie, procurorii olandezi verificau indiciile conform cărora reţeaua de spălare de bani în care era implicat grupul ABN Amro a transferat miliarde de euro Rusia.

“Este extrem de îngrijorător faptul că ABN Amro este investigat de procurori”, a declarat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, adăugând că Executivul este decis să combată operaţiunile de spălare de bani şi “băncile sunt cele care trebuie să-i ţină pe criminali în afara sistemului”.

Investigatorii au estimat recent că anual operaţiunile de spălare de bani prin Olanda se ridicau la aproximativ 13 miliarde de euro, echivalentul a aproape 2% din PIB-ul ţării.

Acţiunile se prăbuşesc 

Acţiunile ABN Amro au scăzut cu 10,6% la Bursa din Amsterdam, cel mai mult din iunie 2016, fiind de 16,25 euro. Acesta este sub prețul acțiunii de 17,75 euro din oferta publică inițială din noiembrie 2015.

„Acum există multă incertitudine pentru acționari”, a spus analistul KBW, Jean-Pierre Lambert, prin telefon, precizând: “Marea întrebare este dacă există o spălare de bani reală în acest caz; probabil că ancheta procurorului încearcă să afle acest lucru”.

Scandalul de spălare a banilor continuă să se răspândească, spune Bloomberg.

Marți, Deutsche Bank AG din Germania a primit o vizită din partea unor funcţionari pentru a investiga rolul său în  scandalul de spălare a banilor de 220 de miliarde de dolari, centrat în jurul filialei Danske Bank A/S din Estonia. Săptămâna aceasta, fostul șef al sucursalei Danske din Estonia a fost găsit mort după ce a dispărut luni de acasă.

ABN a declarat, în iulie, că trebuie să-și verifice toți cei 5 milioane de clienți retail,  după ce a primit un avertisment de la banca centrală olandeză. ABN Amro a făcut provizioane  de 114 milioane de euro (125 de milioane de dolari) pentru verificările din trimestrul al doilea, după ce a pus deja deoparte  85 de milioane de euro la sfârșitul anului trecut pentru intensificarea prevenirii criminalității financiare în activitățile bancare comerciale și în cardurile de credit.

Rivala olandeză a ABN Amro, ING Groep NV, a achitat anul trecut o amendă record și a recunoscut „deficiențe grave” în eforturile sale de a preveni criminalitatea financiară. În septembrie 2018, justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro. Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, “în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016.

Ancheta în curs și scăderea prețului acțiunilor ar putea îngreuna guvernul olandez – care deține încă 56% după operaţiunea de salvare din 2009 – să vândă restul pachetului de acțiuni, așa cum s-a angajat să facă în timpul IPO al băncii.

Între timp, banca încă caută un nou director executiv, după ce Kees van Dijkhuizen a anunțat în iunie că va pleca atunci când mandatul său se va încheia, în aprilie.

În urma amenzii ING și a criticilor băncii centrale, cele mai mari bănci olandeze au intensificat cheltuielile în domeniul prevenirii criminalităţii, inclusiv creşterea personalului.

La începutul acestei luni, cinci dintre cei mai mari creditori ai țării au declarat că explorează un sistem de monitorizare în comun a tranzacțiilor în lupta împotriva spălării banilor, după ce guvernul s-a angajat să elimine obstacolele juridice care ar putea să le împiedice să facă acest lucru.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING