Update articol:

BERD cumpără o participație din Vestmoldtransgaz, parte din Transgaz; acțiunile TGN au crescut în ultimele zile

  • Transgaz a obţinut un profit net în creştere cu 18% în prima jumătate a anului

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz care operează conducta de transport gaze nou construită Ungheni-Chișinău.  Astfel, BERD a investit 20 milioane de euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz, parte din Transgaz.

În ultimele zile, acțiunile Trangaz au crescut la BVB. Acționarii Transgaz (TGN) au fost convocați, pe 5 octombrie, pentru aproba ca BERD să intre acționar cu 25% în Vestmoldtransgaz, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Transgaz, transportatorul naţional de gaze, a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 231 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti. Rezultatul net este cu 139% mai mare decât cel programat în bugetul de venituri şi cheltuieli. În acelaşi timp, cifra de afaceri s-a redus cu 10% faţă de anul trecut, până la 851 milioane de lei. Veniturile din exploatare au ajuns la 759 milioane de lei, în scădere cu 2,1%, în timp ce cheltuielile au fost de 517 milioane de lei, mai mici cu 7,7%. Investiţiile s-au dublat în perioada analizată, până la 753 milioane de lei.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA (Transgaz), compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România și Moldova prin racordarea Chișinăului la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni, un oraș din Republica Moldova, la granița cu România.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară care depinde în procent de 90% de importurile de energie – să își diversifice sursele de energie. 

Ion Sterian, Directorul General al Transgaz , a afirmat: „După cum cunoașteți, în luna martie, anul acesta, Transgaz și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Tranzacția încheiată între BERD si Vestmoldtransgaz (VMTG), subsidiara Transgaz
din Republica Moldova, reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD și Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susținerea programului Transgaz de investiții strategice în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare și la diversificarea surselor de gaze naturale. 

BERD a acordat asistenta VMTG in ceea ce privește componenta de mediu și social a
proiectului gazoductului Ungheni – Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Între Transgaz și BERD există o colaborare de succes în ceea ce privește finanțarea proiectelor de investiții și avem convingerea că această tranzacție va contribui la dezvoltarea pe termen lung a sectorului de transport de gaze naturale din Republica Moldova”.

Domnul Alain Pilloux, Vice Președinte BERD, a adăugat: “Această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție esențială pentru dezvoltarea economică a țării. De asemenea, proiectul ajută la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură gazieră, cum ar fi conducta trans-adriatică sau TAP, precum și sursele de gaze
de la hub-urile din Europa Centrală și o conectează la zăcăminte de gaze din Marea Neagră. 

Creșterea gradului de integrare a piețelor gaziere europene va permite concurenței să se dezvolte dincolo de frontiere, generând beneficii economice importante pentru
consumatori.”

Construirea conductei de transport gaze Ungheni – Chișinău in valoare de 90 de milioane de euro a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz. 

În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanțarea a fost anulată și fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.
BERD este principalul investitor instituțional din Moldova.

De la începutul operațiunilor sale în această țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industrial, energie, infrastructură și producție din Moldova.

 

Acționarii Transgaz, convocați pentru aprobarea ca BERD să intre acționar cu 25% în Vestmoldtransgaz

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera