Update articol:

Bogdan Gheorghiu, despre alegerea Irinei Rimes ca promotor Brâncuşi: “În general, artiştii veniţi de peste Prut sunt mai profunzi; este o alegere potrivită pentru că impactul a fost peste aşteptările noastre”

https://www.facebook.com/IrinaRimesOficial/photos/a.529258977131247/2891444744245980/?type=3&theater https://www.facebook.com/IrinaRimesOficial/photos/a.529258977131247/2891444744245980/?type=3&theater

Ministrul propus pentru Cultură, Bogdan Gheorghiu, care a fost audiat marţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, a explicat motivele care l-au determinat să o aleagă pe Irina Rimes ca ambasador al evenimentelor aferente Zilei Brâncuşi din acest an, unul dintre atuurile menţionate fiind “decenţa artistei”.

“Aici s-a creat o confuzie. Eu am invitat-o să fie promotor al unui eveniment. Haideţi să clarificăm un lucru! Acolo (la MNAR – n.r.) vor veni tinerii pentru a face un tur gratuit, cum vom oferi noi (…). Dânsa, ca promotor, ne va ajuta să aducem tinerii la eveniment, iar acolo muzeografii profesionişti vor prezenta tinerilor opera lui Brâncuşi expusă în MNAR. Promotor de eveniment nu este egal specialist. (…) Nu am vrut să asociem acest eveniment cultural cu o persoană care să nu aibă legătură cu ceea ce înseamnă «decent». Irina Rimes a avut în primul rând atuul de a fi un artist decent, un artist cu o muzică bună. Dânsa are versuri cu mesaj. În general, artiştii veniţi de peste Prut au versuri cu mesaj. Sunt artişti mai profunzi din punctul meu de vedere. Este o alegere potrivită pentru că impactul este cel pe care noi ni l-am dorit. Putem spune că impactul a fost peste aşteptările noastre”, a declarat el.

De altfel, ministrul a avut o polemică şi cu senatorul Ştefan Băişanu pe această temă.

“Să nu cumva ca oameni care vor duce mai departe ideea de Mihai Eminescu, aşa cum aţi făcut cu Irina Rimes, să fie Salam sau Copilul Minune, sau cum Dumnezeu mai sunt, dintr-ăştia, pentru că ne faceţi de râs în faţa poporului român. Ce anume a stat la baza actului pe care l-aţi făcut atunci când aţi propus-o pe Irina Rimes să fie o portavoce pentru a lansa în spaţiul public românesc ideea de Brâncuşi şi întreaga sa operă culturală. (…) Un scriitor român a spus în felul următor, ca să vă lămuriţi în ce eroare sunteţi: «Beethoven nu poate fi cântat la muzicuţă». Nu v-am cerut să-mi spuneţi cine este Irina Rimes”, i-a reproşat Băişanu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Gheorghiu, paralela senatorului a fost una “absolut nepotrivită”, ministrul propus pentru Cultură explicând că Irina Rimes “este un artist extrem de popular atât în R Moldova, cât şi în România, ea adunând pe Youtube peste 40 de milioane de vizualizări”.

“Am văzut o paralelă absolut nepotrivită a domnului Băişanu cu un artist pe care dânsul îl ascultă. Eu nu consum astfel de produse culturale. Hai să vedem din toată dezbaterea asta din ultimele zile cine este Irina Rimes. La începutul anului 2019, Irina Rimes a fost numită artistul anului în Republica Moldova, în cadrul evenimentului ‘Omul anului’ organizat la Chişinău. E foarte bine pentru a fi edificaţi, pentru că m-au întrebat cum am ajuns la această concluzie. Nu multă lume ştie că Irina Rimes scrie poezii, iar un volum al său a fost lansat la Teatrul de Operetă ‘Ion Dacian’ şi chiar marea actriţă Maia Morgenstern a recitat câteva poezii din volumul Irinei Rimes. Irina Rimes este un artist extrem de popular atât în Republica Moldova, cât şi în România, ea adunând pe Youtube peste 40 de milioane de vizualizări. În 2019, revista ‘Forbes’ a inclus-o în topul celor mai de succes tineri din generaţia sub 30 de ani. Ca să ne înţelegem: comparaţia cu alţi artişti pe care-i ascultă colegii care-i nominalizează, eu nu-i cunosc, este mai mult decât nepotrivită, este complet deplasată”, a spus Gheorghiu.

Ministrul Gheorghiu a accentuat că “până acum, Ministerul Culturii nu a făcut în niciun an nimic, absolut nimic pe 19 februarie”.

“Nu am văzut pe nimeni să întrebe, în anii trecuţi, de ce ministerul nu face nimic pe 19 februarie, cu ocazia Zilei Brâncuşi. Iată că în primul an când ministerul face un eveniment, şi va fi un eveniment reuşit, vă promit acest lucru, muncim foarte mult la acest aspect şi vă invit pe toţi în curtea Palatului Regal, unde va fi o proiecţie 3D. Am încercat să spargem tiparele pentru a aduce un segment nou de public, nu publicul deja câştigat de fenomenul cultural. A fost o analiză şi a fost o decizie luată în urma unor discuţii. Ne-am bazat pe nişte criterii clare. Irina Rimes este un artist decent”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera lui Constantin Brâncuşi vor fi organizate miercuri la Bucureşti şi Târgu Jiu, la împlinirea a 144 de ani de la naşterea sculptorului. 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019