Update articol:

Borbely: România trebuie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive

România are nevoie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive în concordanţă cu ambiţiile europene, unde ţinta este ca 35% din energia electrică să provină din centralele eoliene offshore, a declarat, marţi, Laszlo Borbely, în conferinţa la nivel înalt a ţărilor din regiunea Mării Negre, găzduită de Guvernul României.

“Rolul de catalizator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă nu se limitează la nivelul naţional, ci se extinde la nivel regional. Am reuşit astăzi, într-un context dificil, să aducem împreună reprezentanţi de nivel înalt ai tuturor ţărilor din regiune. Implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă poate reprezenta un adevărat motor al intensificării colaborării pentru creşterea economică sustenabilă a statelor din regiunea Mării Negre. Un bun exemplu ar putea fi exploatarea sustenabilă a surselor de energie. România are nevoie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive în concordanţă cu ambiţiile europene. Pe lângă gazele naturale a căror exploatare este deocamdată incertă, centralele eoliene offshore ar putea reprezenta o soluţie, mai ales că la nivelul UE ţinta este ca 35% din energia electrică să provină din astfel de surse”, a spus Borbely, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat, totodată, că speră ca, în această săptămână, să aibă loc o şedinţă a comisiei interdepartamentale pentru discutarea raportului referitor la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

“Cred că în această săptămână, sper, vom avea o şedinţă a comisiei interdepartamentale şi vom trimite către Parlamentul României raportul cu privire la faza în care ne aflăm. Deci în România avem, în primul rând, o interconexiune foarte importantă dintre diferite instituţii, avem hub-uri la nivelul fiecărui minister, avem 90 persoane foarte bine pregătite, avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Finanţelor şi avem 2-3 proiecte cu OECD, despre cum ne vom pregăti bugetul pe baza acestor indicatori, la nivelul Uniunii Europene vom avea un raport în Semestrul European bazat pe aceşti 17 SDG (Sustainable Development Goals, n.r.)”, a subliniat consilierul de stat.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a precizat că România este recunoscută ca fiind un hub regional de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

“România îşi propune să rămână în continuare un promotor al principiilor dezvoltării durabile. Suntem recunoscuţi ca hub regional în ceea ce priveşte promovarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă întrucât am fost printre primele state din lume care adoptat o strategie naţională în acest sens şi, printr-un efort susţinut al guvernului, am definitivat cadrul instituţional pentru implementare. Guvernul României este permanent deschis către parteneriate şi către schimbul de bune practici. Intensificarea colaborării între statele din regiune în spiritul dezvoltării durabile reprezintă cheia prin care putem asigura un viitor prosper şi sustenabil cetăţenilor care trăiesc în regiunea Mării Negre”, a afirmat Tănase.

Şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a evidenţiat faptul că atingerea ţintelor pentru 2030 în privinţa dezvoltării durabile reprezintă o oportunitate pentru autorităţile din România.

“Punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă şi atingerea ţintelor pentru 2030 reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În contextul cooperării regionale, combaterea schimbărilor climatice şi reducerea poluării aerului sunt fundamentale pentru o societate dezvoltată, modernă şi o economie solidă. Îndeplinirea acestor ţinte presupune o transformare profundă la nivelul societăţii, a comportamentului şi a modelului economic şi implică asumarea eforturilor comune, pe care trebuie să le depunem cu toţii pentru protejarea mediului şi a cetăţenilor expuşi riscurilor climatice”, a susţinut Fechet.

Peste 100 de persoane au participat, marţi, la Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), un eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Printre cei care au participat la conferinţă au fost: Emil Constantinescu – fost preşedinte al României, Alexandra Maria Bocşe – consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, profesorul Jeffrey Sachs – director al Reţelei de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU, Olga Algayerova – secretar executiv al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa şi Michael B. Christiades – secretar general, secretariat internaţional permanent, Organizaţia de cooperare economică a Mării Negre, profesor Eden Mamut – secretar general, Reţeaua Universităţilor din Marea Neagră – BSUN.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022