Update articol:

BRD Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 1.226 milioane lei, în primele nouă luni, mai mare cu 7,4%

BRD Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 1.226 milioane lei, în primele nouă luni, mai mare cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.

 “Primele noua luni ale anului 2019 au fost dinamice din punct de vedere comercial. Prin intensificarea creditarii atat pe segmentul retail, cat si pe cel corporate, ne-am pastrat angajamentul de finantare a economiei romanesti in mod responsabil, printr-o oferta imbunatatita si echilibrata. Evolutia activitatii pe piata fondurilor mutuale a fost, de asemenea, remarcabila, in linie cu strategia noastra de a surprinde potentialul pietei solutiilor alternative de economisire. In acelasi timp, am continuat implementarea modelului nostru de afaceri “phygital”, ce combina experienta digitala superioara si expertiza umana”, a declarat Francois Bloch, Director General al BRD Groupe Societe Generale.

In primele noua luni din 2019, venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 2.446 milioane RON, mai mare cu 6,9% in comparatie cu perioada similara a anului trecut, sustinut atat de cresterea veniturilor nete din dobanzi, cat si de cresterea veniturilor neaferente dobanzilor.

Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 9,7% in dinamica anuala, beneficiind de expansiunea volumelor pe toate segmentele, schimbarile favorabile de structura si ratele de dobanda de pe piata mai mari contribuind de asemenea la crestere. Efectul pozitiv al ratelor de dobanda si-a pierdut din intensitate in trimestrul trei in contextul ratelor de dobanda in scadere (media ROBOR la trei luni in trimestrul trei din 2019 de 3,09% fata de 3,27% in trimestrul trei din 2018), arata banca.

Veniturile nete din comisioane au marcat o crestere de 2,1% in dinamica anuala, determinata de intensificarea activitatii de carduri si de cresterea tranzactiilor clientilor, compensand astfel presiunea asupra preturilor aferente serviciilor bancare tranzactionale.

Cheltuielile operationale au atins 1.186 milioane RON in primele noua luni din 2019, cu 7,4% mai mari in comparatie cu primele noua luni din 2018, in principal ca urmare a costurilor de personal mai mari determinate de ajutarea salariilor si a altor beneficii, intr-un context de crestere constanta a salariilor pe piata din Romania si contributiei mai mari la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie (72 milioane RON fata de 35 milioane RON in 2018, recunoscuta integral in primul trimestru al anului). Cresterea altor cheltuieli (excluzand costurile de personal si contributia la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie) a fost limitata la 1,0% in dinamica anuala, gratie controlului strict al costurilor, chiar daca investitiile in platforma IT continua sa fie semnificative. 

Per total, Grupul BRD si-a imbunatatit performanta operationala de-a lungul anului, rezultatul operational brut atingand 1.260 milioane RON fata de 1.185 milioane RON in primele noua luni din 2018, in crestere cu 6,4% (+9,2%, excluzand contributia la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie). Indicatorul cost/venit a atins 48,5% in primele noua luni din 2019 si a fost relativ stabil in comparatie cu primele noua luni din 2018. Excluzand cheltuielile reglementare mentionate mai sus, indicatorul cost/venit s-a imbunatatit cu 1,2 puncte procentuale in comparatie cu perioada similara a anului trecut.

Profilul de risc a continuat sa fie solid, asa cum il reflecta scaderea ratei creditelor neperformante (credite neperformante conform definitiei ABE, rata NPL la nivelul bancii) cu 1,8 puncte procentuale, la 4,0% la finalul lunii septembrie 2019, de la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018, ingloband rezultatul operatiunilor de stergere de creante depreciate, precum si performanta solida a activitatii de recuperare din portofoliile de credite neperformante.

 In plus, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 74,1% la finalul lunii septembrie 2019, de la 73,1% la finalul lunii septembrie 2018 (rata de acoperire NPL la nivelul bancii). Costul riscului a inregistrat o eliberare neta de 207 milioane RON, in comparatie cu 170 milioane RON in primele noua luni din 2018, datorita unei performante solide a activitatii de recuperare, calitatii bune a creditelor nou-acordate si recunoasterii unei indemnizatii exceptionale din asigurari (161 milioane RON inregistrate in trimestrul 3 al anului 2019, finalizand mai multe dosare de cerere de asigurare).

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins 20,8% in primele noua luni din 2019 (fata de 20,9% in primele noua luni din 2018).

Cresterea creditelor din sistemul bancar romanesc a ramas dinamica (+6,5% la finalul lunii septembrie 2019, in termeni anuali) atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor, intr-un mediu macroeconomic favorabil, caracterizat de intensificarea cererii interne din sectorul privat. Depozitele din sistemul bancar au continuat sa creasca (+8,8%* la finalul lunii septembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut) pe ambele segmente de clientela.

BRD arată: “Soldul creditelor nete ale Grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, s-a majorat cu 3,2% fata de finalul lunii septembrie 2018 gratie ambelor segmente, retail si corporate. Creditele imobiliare si de consum au stat la baza cresterii pe segmentul retail, care a ajuns la +2,8%* in termeni anuali. Avansul creditelor corporate (+4,2%* comparativ cu finalul lunii septembrie 2018) a fost sustinut de creditele pentru companii mari (+4,0%*) si de finantarea de leasing. Valoarea finantarilor noi de leasing a crescut cu 36% fata de primele noua luni din 2018, sub impulsul cererii atat din partea companiilor mici, cat si a IMM-urilor.

Depozitele clientelei au fost relativ stabile fata de aceeasi perioda a anului trecut. Pe segmentul retail, acestea au crescut cu 2,4%* in termeni anuali, pe fondul intrarilor mai mari in conturile curente detinute de persoanele fizice (+27%* fata de perioada similara a anului trecut), evolutie datorata, in parte, cresterii continue a salariilor pe piata locala. Indicatorul credite nete/depozite a fost de 71,0% la finalul lunii septembrie 2019, cu 2 puncte procentuale mai mare fata de finalul lunii septembrie 2018.

Prin intermediul fondurilor mutuale administrate de filiala sa specializata BRD Asset Management, BRD ofera clientilor sai o gama larga de solutii de investitii si economisire. BRD a inregistrat o performanta foarte solida pe aceasta piata in primele noua luni ale anului. Cresterea activelor in administrare a accelerat la 48% in termeni anuali la finalul lunii septembrie 2019, datorita subscrierilor nete importante in BRD Simfonia si Eurofond (denominat in RON si respectiv in EUR) care investesc, in principal, in instrumente cu venit fix si monetare. Prin urmare, cota de piata a BRD AM a crescut, in continuare, cu 4,9 puncte procentuale la 17,6% la sfarsitul perioadei de raportare.”

Banca a mai raportat cresterea numarul de contracte pentru serviciile de internet si mobile banking (+18% fata de finalul lunii septembrie 2018). Rata de adoptare a serviciului de mobile banking a crescut rapid, dupa cum reflecta cresterea de 42% a numarului de abonati MyBRD Mobile. Numarul de tranzactii prin MyBRD Mobile si MyBRD Net a crescut cu 25% in comparatie cu primele noua luni ale anului 2018.

BVBStiri BVB

VES SA (VESY) (28/01/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 25.01.2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2021)

Incheiere Instanta - Imposibilitate desfasurare AGOA - 01/02.02.2021

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (28/01/2021)

Hotarari AGA O din 28.01.2021