Update articol:

Cancelarul german Angela Merkel elogiază dezvoltarea economică a Ungariei: „Dezvoltarea economică a Ungariei a fost până acum foarte, foarte pozitivă, şi cred că acest lucru s-a datorat şi Uniunii Europene”

Foto Facebook Viktor Orban Foto Facebook Viktor Orban

Germania şi Ungaria merg pe acelaşi drum, economiile lor sunt foarte strâns legate, a declarat cancelarul german Angela Merkel, luni, la Berlin, înainte de întrevederea cu premierul ungar Viktor Orbán, potrvit MTI. 

Cooperarea economică este, de asemenea, foarte strânsă, şi nu doar cu Ungaria, ci cu tot Grupul de la Visegrád, a adăugat cancelarul german în cadrul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o alături de şeful guvernului de la Budapesta. Merkel a mai subliniat că dezvoltarea economiei maghiare este “foarte, foarte pozitivă”, ceea ce i se poate atribui şi UE.

Deşi s-a aflat într-o situaţie dificilă, prin “investiţii deştepte” şi ca urmare a politicii sale economice, Ungaria a ajuns în punctul în care nu mai trebuie să se lupte cu şomajul, ci să răspundă provocării de a găsi forţă de muncă pentru ocuparea  posturilor vacante, a spus Angela Merkel.

În ceea ce priveşte următorul buget multianual al UE, cancelarul german a spus că cele două ţări se află într-o situaţie diferită, întrucât Germania este un contribuabil net, iar Ungaria este un beneficiar net al resurselor.

Cu toate acestea, landurile de est ale Germaniei, din zona fostului RDG, nu dispun de aceeaşi forţă economică de care dispun landurile din vest, astfel că Germania “înţelege foarte bine” problemele cu care se confruntă statele membre care au nevoie de fonduri comunitare, a afirmat Angela Merkel, potrivit MTI.

Viktor Orbán: cu siguranţă vor fi găsite modalităţi privind acordul asupra bugetului UE

Cu siguranţă se vor găsi modalităţi privind acordul asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, care va fi benefic pentru toate părţile, dar pentru asta mai este nevoie de ceva timp, a declarat, luni, prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, la Berlin. 

Deşi punctele de vedere ungare şi germane sunt diferite, există lideri europeni care nu lucrează pentru prima dată la bugetul UE şi, cu siguranţă, vor găsi oportunităţi pentru a ajunge la un acord, a declarat acesta.

Angela Merkel insistă asupra faptului ca, la summitul UE din martie, să fie discutate problema competitivităţii europene şi a politicii industriale. 

Comerţul dintre Ungaria şi Germania a doborât recorduri în ultimii ani, valoarea acestuia a depăşit peste 55 de miliarde de euro, în 2019 – a adăugat Viktor Orbán.

Prim-ministrul ungar a menţionat extinderea UE ca fiind un alt subiect de discuţie. Acesta a afirmat că “Ungaria este purtătorul de cuvânt al extinderii”.

Pentru extinderea Balcanilor de Vest, Serbia este ţara-cheie, iar negocierile cu această ţară trebuie intensificate, deoarece includerea acesteia în UE este o garanţie de stabilitate în regiune, a precizat Viktor Orbán.