Update articol:

CBRE: Investiţiile imobiliare realizate în România, în scădere cu 19% în primul trimestru, la 98 de milioane de euro

Investiţiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au totalizat 98 de milioane de euro, în scădere cu 19% faţă de volumul tranzacţionat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE.

Astfel, clădirile de birouri din Bucureşti şi spaţiile industriale din vestul ţării au generat cel mai mare volum investiţional.

“Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 milioane euro din volumul total a fost generat de tranzacţii cu spaţii industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 milioane euro. Această evoluţie confirmă interesul investitorilor către proiectele industriale şi presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment. Încă 20 milioane euro au fost investiţi în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne aşteptăm la achiziţia de noi clădiri de birouri, precum şi de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât şi în celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România, potrivit Agerpres.

În ceea de priveşte atractivitatea oraşelor şi disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiţii, Bucureşti a continuat să fie destinaţia preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 milioane euro tranzacţionat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacţii. Alte oraşe care au atras atenţia investitorilor la începutul acestui an au fost Timişoara, Arad şi Caransebeş, în special pentru achiziţiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro.

“Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria şi Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacţionat în primele trei luni, confirmând astfel secvenţialitatea fluxului de capital din Europa Centrală şi de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicaţi în 4% din volumul tranzacţionat, respectiv în achiziţia unei clădiri de birouri în Braşov”, se menţionează în comunicat.

Potrivit raportului, randamentele investiţiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spaţiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale şi 7% pentru retail. În Europa Centrală şi de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia), volumul investiţiilor imobiliare a atins 1,95 miliarde euro în primul trimestru din 2021, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor CBRE.

CBRE, cu sediul central în Dallas, este cea mai mare companie de servicii comerciale şi investiţii în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2019. Compania are peste 100.000 de angajaţi (fără a include afiliaţii), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari şi deserveşte proprietari şi chiriaşi prin intermediul celor peste 530 de birouri (excluzând filialele) din lume.

În România, CBRE oferă servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare.

BVBStiri BVB