Update articol:

Ce face plasamentele private să fie mai atractive? (Goldring)

Ce face plasamentele private să fie mai atractive? (Goldring)

De obicei, în documentul de ofertă sunt stabilite perioade de 2-3 săptămâni pentru desfășurarea unui plasament privat, dar experiența ultimilor ani ne arată că acestea sunt închise în primele zile de la deschiderea plasamentului, transmite Goldring.

Când e bine să subscrii în cadrul unui plasament privat?

Momentul oportun pentru a subscrie este la începutul sau la finalul perioadei.

Suprasubscrierea plasamentului privat arată multiplul cu care s-a depășit valoarea totală a subscrierilor, raportat la suma indicată în documentul de ofertă că se dorește a fi atrasă.

Închiderea anticipată și metodele de alocare sunt fie ProRata (proporțional cu valoarea subscrisă din total), fie Primul venit, primul servit.

Plusuri și minusuri asociate modului de subscriere:

  • În cazul unor suprasubscrieri apare nemulțumirea investitorului care a blocat o sumă ridicată de bani și a reușit să cumpere instrumente financiare doar de o parte din capitalul indisponibilizat, capital pentru care a plătit un cost fie prin lichidarea unor depozite, fie prin vânzarea altor instrumente financiare.
  • Acest dezavantaj se poate transforma însă în avantaj. Este posibil ca mesajul suprasubscrierii să se propage pozitiv printre investitori, atrăgând interes pentru companie și crescând potențialul de creștere. Când aceasta este listată, poate atrage un preț mai mare.
  • Suprasubscrierea ridicată reduce riscul de acumulare a unui număr ridicat de titluri în mâinile unui singur investitor, care poate reacționa impulsiv imediat după listare prin vânzări accelerate, ceea ce se traduce într-un preț mai redus.
  • Metoda primul venit primul servit, pentru emitent, aduce avantajul acumulării mai rapide a sumei țintite, în condițiile în care titlurile sunt atractive.
  • Riscul de acumulare a unui procent mai mare în mâinile unui număr redus de investitori poate genera un free float mai redus ulterior listării titlurilor sau chiar opusul, o vânzare mai agresivă.
  • Limitarea sumelor ce pot fi investite în cadrul plasamentului privat poate reprezenta un dezavantaj pentru anumiți investitori.
  • Posibilitatea limitării dreptului de vânzare pentru titlurile dobândite într-un plasament privat, dacă este specific stipulat în documentul de ofertă, poate reprezenta fie un avantaj, fie un dezavantaj.

Independent de forma de subscriere, după listare, evoluția titlurilor este influențată de sentimentul general al pieței și în special de raportările financiare ale companiei emitente. De exemplu, creșterea organică a activității emitentului poate determina o creștere a prețului titlului de valoare, datorită perspectivelor distribuirii unor dividende cu randamente superioare. Totodată, încetinirea activității economice a emitentului poate provoca la rândul ei efecte negative asupra valorii de piață a titlului respectiv. De asemenea, fluctuația prețului este influențată și de factori externi emitentului, precum modificarea politicilor monetare sau fiscale, destabilizarea mediului politic, percepția macroeconomică sau chiar catastrofe naturale, de exemplu declanșarea pandemiei de COVID-19.

Plasamentul privat poate reprezenta o oportunitate pentru tine. Fiecare decizie de a investi sau nu necesită o analiză atentă a beneficiilor și riscurilor aferente fiecărei oferte în parte, dar înainte de asta trebuie să fii ofertat, deci să faci parte din cei 149 de investitori.

Plasamentele private pe înțelesul emitenților – Goldring

 

BVB | Știri BVB

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/08/2022)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.0433567

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (18/08/2022)

Reluare tranzactionare - ora 09:45 - conform Codului BVB (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Informare Depozitarul Central - operare consolidare valoare nominala (consolidare 10:1, Hot AGA E 28.04.2022)