Actualizare: Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de miercuri, iar indicele BET, care indică evoluţia celor mai lichide 15 companii, a înregistrat o depreciere de 0,28%.
Indicele BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o scădere de 0,26%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor cădea cu 0,26%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, se micşorase cu 0,30%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o depreciere de 0,29%.
……………….
Monitorul Oficial a publicat acum câteva ore norma pentru modificarea Normei ASF privind aderarea şi evidenţa la fondurile de pensii administrate privat şi modelul cererii privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat care trebuie completată. Astfel, cetăţenii care au cotizat cel puţin 5 ani la Pilonul II pot cere încetarea plăţii contribuţiei, după apariţia documentele în Monitorul Oficial.
“Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect și complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea”, potrivit normei ASF.
În cazul celor care se retrag, cei 3,75% din cota de 25% de CAS care mergeau în contul pensiei private vor fi viraţi în sistemul public de pensii.
Retragerea din Pilonul II a fost una dintre măsurile prevăzute în OUG 114/2018.
Acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întâlnit la Bucureşti, la începutul lunii, pentru a discuta cu autoritățile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem.
Astfel, în ziua de 5 martie 2019 au avut loc întâlniri între cei șapte acționari ai administratorilor de Pilonul II și următoarele autorități publice: Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finanțelor publice; Darius Vâlcov, consilier de stat al Primului-Ministru; Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României; Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.
Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existență fondurile de pensii Pilon II au investit în România majoritatea covârșitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare.
Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părților implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerințe de capital de circa 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei, iar acționarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcția unei reforme eficiente a pensiilor în România.
Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Guvernul vrea ca fondurile de pensii private Pilon II să investească în proiectele dezvoltate în parteneriat public-privat şi în infrastructură, spunând că nu sunt suficient de implicate în economia reală.
Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obținând în toată perioada de funcționare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare istorică de capital românesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanța în mod eficient atât creșterea economică și crearea de locuri de muncă din România, cât și nevoile curente ale statului român.