Update articol:

Chimcomplex confirmă finanțarea de la banca VTB, cu capital rusesc, pentru preluarea Oltchim

Chimcomplex a anunțat, printr-un raport transmis Bursei de Valori București, că s-a finanțat cu un credit de 124 de milioane de euro de la VTB Bank Europe, și cu 40 milioane de euro, de la Argentum Netherlands BV, Credit Swisse, în vederea preluării activelor Oltchim.

Împrumutul a fost anunțat la începutul lunii, într-un articol apărut pe www.g4media.ro. Potrivit acestuia, finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Ștefan Vuza (acționarul majoritar Chimcomplex, indirect) pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania). Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul. Se pare că filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor și companiilor sancționate de UE și SUA, așa că Chimcomplex a putut apela la finanțarea tranzacției cu Oltchim prin intermediul acesteia.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Oltchim a anunțat, pe 10 decembrie, că a fost finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex S.A. Borzești, prin încasarea integrală în data de 07.12.2018 a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 08.12.2018.

Astfel, pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.

Anterior, pachetul de 87,77% din acțiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzești a fost mutat de la firma  C.R.C. Impex Chemicals SRL din Ploiești (unde asociați sunt Ștefan Vuza și Serviciile Comerciale Române SA),  la CRC Zeus Holding BV, iar apoi la CRC Alchemy Holding BV.

Însă potrivit datelor Registrului Comerțului din Olanda, citate de profit.ro, atât la CRC Zeus Holding BV, cât și la CRC Alchemy Holding BV, acționarul principal este chiar C.R.C. Impex Chemicals SRL, firma controlată de Vuza. Ambele vehicule juridice olandeze au fost înființate la Amsterdam, la aceeași adresă, în prima parte a lunii, pe 2 și 6 noiembrie, sunt conduse de către directorul comercial al Chimcomplex, Daniel Prisăcariu, au în prezent capitaluri sociale vărsate de câte 88,14 milioane euro și sunt înregistrate la categoria “companii financiare de tip holding”.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2021)

Litigiu in care este implicata societatea

ROMCARBON SA (ROCE) (21/01/2021)

Notificare prag detineri/vot > 10%

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (21/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014