Update articol:

China îşi exprimă nemulţumirea faţă de poziţia summitului UE-Japonia cu privire la insulele Senkaku/Diaoyu

china Yuanul chinez

Ministerul de Externe chinez a afirmat vineri că declaraţia comună de la finalul summitului UE-Japonia care menţiona o dispută teritorială între Beijing şi Tokyo constituie o tentativă de defăimare a Chinei şi de ingerinţă în afacerile sale interne, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Declaraţia, emisă joi în urma unui summit UE-Japonia la Tokyo, exprima îngrijorare cu privire la situaţia din jurul insulelor nelocuite disputate din Marea Chinei de Est cunoscute ca insulele Senkaku în Japonia. China, care le revendică de asemenea, le numeşte Diaoyu.

‘Japonia şi Uniunea Europeană speculează cu privire la subiecte legate de China la conferinţă, defăimând şi discreditând China, interferând în afacerile interne ale Chinei şi provocând confruntare regională’, a afirmat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian într-un briefing de presă la Beijing.

‘China se opune ferm acestui fapt şi a exprimat deja pe căi diplomatice nemulţumirea sa părţilor implicate’, a adăugat el.

La summitul UE-Japonia au luat parte preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi prim-ministrul nipon Fumio Kishida.

Liderii europeni au afirmat la Tokyo că UE vrea să devină un actor mai important în Asia, pe care au numit-o un ‘teatru de tensiuni’, avertizând în privinţa unei Chinei tot mai asertive, chiar dacă au făcut apel la Beijing să apere ordinea globală multilaterală.

Cei doi lideri europeni au avertizat de asemenea în legătură cu relaţia apropiată a Chinei cu Rusia şi au condamnat acţiunile unilaterale de modificare a statu-quo-ului în orice regiune a lumii.

Declaraţia de la finalul summitului adaugă că UE şi Japonia îşi vor intensifica discuţiile cu privire la China, inclusiv la situaţiile din Hong Kong şi Xinjiang.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative