Beijingul majorează din nou tarifele, afirmând că se va opune „intimidării” SUA
Dolarul slăbește, aurul atinge un nivel record
Trump prezice stabilitate odată ce țările încheie acorduri comerciale cu SUA
Acțiunile își revin, dar temerile privind inflația și recesiunea persistă
Beijingul și-a majorat vineri tarifele la importurile din SUA la 125%, ripostând la decizia președintelui Donald Trump de a crește taxele la produsele chinezești și ridicând miza unui război comercial care amenință să bulverseze lanțurile globale de aprovizionare, scrie Reuters.
Represaliile au intensificat turbulențele economice globale declanșate de tarifele lui Trump . Acțiunile americane au încheiat o săptămână volatilă în creștere, dar aurul, valoare de refugiu, a atins un nivel record în timpul sesiunii, iar randamentele obligațiunilor guvernamentale americane de referință pe 10 ani au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din 2001, alături de o scădere a dolarului, semnalând o lipsă de încredere în America.
Un sondaj realizat în Statele Unite în rândul consumatorilor a arătat că temerile legate de inflație au crescut la cel mai ridicat nivel din 1981, în timp ce instituțiile financiare au prognozat un risc tot mai mare de recesiune.
Trump a minimalizat turbulențele de pe piață, prezicând că dolarul se va întări și spunând că multe tarife s-ar putea stabili în jurul valorii de 10%, odată ce Statele Unite vor încheia acorduri comerciale cu toate țările care doresc să negocieze.
„Când oamenii vor înțelege ce facem, cred că dolarul va crește mult”, a declarat el reporterilor la bordul Air Force One vineri târziu. „Piața obligațiunilor merge bine. A avut un mic moment, dar am rezolvat problema foarte repede”.
Casa Albă a declarat că mai mult de 75 de țări vor negocieri și că viitoarele acorduri vor aduce certitudine.
India și Japonia se numără printre puterile care au avansat spre discuții comerciale, dar, în general, liderii străini s-au întrebat cum să răspundă la cea mai mare perturbare a ordinii comerciale mondiale din ultimele decenii.
Potrivit analiștilor, creșterile reciproce ale tarifelor de către SUA și China sunt de natură să facă imposibil comerțul cu mărfuri între cele mai mari două economii ale lumii. Acest comerț valora mai mult de 650 de miliarde de dolari în 2024.
„Președintele a fost foarte clar: atunci când Statele Unite vor fi lovite, vor riposta mai dur”, a declarat vineri secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, reporterilor.
Dolarul a scăzut și s-a intensificat vânzarea titlurilor de trezorerie americane, cea mai mare piață de obligațiuni din lume, în timp ce aurul a crescut.
Odată cu slăbirea dolarului, vânzările de active americane au fost, probabil, cel mai bine exemplificate de scăderea prețului titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani. Scăderea a dus randamentul acestora – care se mișcă invers față de preț și este esențial pentru determinarea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare – la un maxim al ultimelor două luni. Pe parcursul săptămânii, randamentul său a urcat cu aproape o jumătate de punct procentual.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, monitorizează îndeaproape piața obligațiunilor, a declarat Leavitt.
Universitatea din Michigan a declarat că indicele său privind sentimentul consumatorilor a scăzut la 50,8 în această lună, de la 57,0 în martie. Economiștii intervievați de Reuters au prognozat scăderea indicelui la 54,5.
RĂZBOI COMERCIAL CU CHINA
Săptămâna aceasta, Trump a anunțat o pauză tarifară de 90 de zile pentru zeci de țări, majorând în același timp tarifele pentru importurile din China efectiv la 145%.
China a ripostat vineri cu mai multe tarife. Ministerul de Finanțe al Chinei a numit tarifele lui Trump „intimidare și coerciție complet unilaterale”.
Beijingul a indicat că aceasta va fi ultima dată când se va alinia creșterilor tarifare americane, dar a lăsat ușa deschisă pentru alte tipuri de represalii.
„Dacă SUA doresc cu adevărat să poarte discuții, va trebui să își înceteze comportamentul capricios și distructiv”, a scris Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, pe rețelele sociale. „China nu va ceda niciodată la presiunea maximă a SUA”.
Într-o notă, analiștii UBS au numit declarația Chinei „o recunoaștere a faptului că schimburile comerciale dintre cele două țări au fost, în esență, complet întrerupte”.
Leavitt, la rândul său, a transmis un avertisment Beijingului: „Dacă China continuă să riposteze, nu este bine pentru China”.
Joi, Trump a declarat reporterilor că el crede că SUA ar putea încheia o înțelegere cu China și că îl respectă pe președintele chinez Xi Jinping. Vineri, Xi a făcut primele sale remarci publice cu privire la tarifele lui Trump, spunându-i premierului spaniol Pedro Sanchez la Beijing că China și Uniunea Europeană ar trebui „să se opună împreună actelor unilaterale de intimidare”.