Update articol:

Christina Verchere, OMV Petrom: Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, cu 14% mai mici față de 2018

twitter.com twitter.com

“Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul nostru cheie de creștere Neptun Deep”

  • În decembrie a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114, ceea ce a determinat un declin abrupt al prețului acțiunii OMV Petrom, ca de altfel al întregii Burse de Valori București. Cu toate acestea, prețul acțiunii OMV Petrom a încheiat anul pe un trend ascendent, la 0,2990 lei, ceea ce a însemnat o supraperformanță comparativ cu cea a indicelui BET de 9,3 puncte procentuale. Randamentul total pentru acționari (incluzând dividendul de 0,02 lei/acțiune pentru anul financiar 2017) a fost de 11,5%”

 

OMV Petrom are planificate investiții în jur de 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în scădere cu 14% comparativ cu 2018, a declarat Christina Verchere, Directorul General Executiv al OMV Petrom, în raportul anual al companiei transmis BVB. 

Aceasta a transmis: “În ultimii doi ani am intensificat investițiile și planul nostru era să continuăm acest lucru. Cu toate acestea, în ultima perioadă, am constatat o volatilitate fiscală și legislativă în creștere. Nevoia de a înțelege climatul investițional ne-a determinat să regândim planurile nostre de investiții în termeni de mărime și ritm de implementare. Astfel, planificăm investiții în jur de 3,7 mld. lei pentru 2019, în scădere cu 14% comparativ cu 2018. Pentru perioada 2019-2021, rămânem dedicați obținerii unui flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv, menținerii unei poziții financiare solide și oferirii în continuare a unui dividend progresiv atractiv acționarilor noștri. (…)  Privind spre viitor la anul 2019, ne propunem să menținem declinul producției la aproximativ 5% față de 2018, excluzând inițiativele de optimizare a portofoliului. Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul nostru cheie de creștere Neptun Deep; în acest sens, vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat, pentru a avea toate cerințele-cheie îndeplinite (mediul de reglementare, stabilitate fiscală, termeni competitivi, piața de gaze naturale liberalizată și infrastructuracheie)”. 

Condiții fundamentale ale sectorului relativ favorabile; mediu fiscal și de reglementare cu provocări

Condițiile fundamentale ale sectorului nostru au rămas în mare parte favorabile în ceea ce privește mediul extern, prețurile mărfurilor continuându-și trendul ascendent, deși au fost parțial contrabalansate de marjele de rafinare în scădere, potrivit Christinei  Verchere.

Aceasta a precizat: “Creșterea economică din România a încetinit în 2018 la 4,1%, față de 7,0% în anul precedent, dar ritmul creșterii economice a rămas unul din cele mai mari din UE. Consumul intern a continuat să fie motorul principal al creșterii economice, sprijinit de creșteri salariale în sectorul public și ale salariului minim, peste câștigurile de productivitate, dar într-o măsură mai mică față de 2017. În acest context, la nivel local, ne-am confruntat cu un mediu fiscal și de reglementare cu provocări, influențat, începând cu T4/18, de plafonarea prețului gazelor naturale prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114 și de taxarea suplimentară prevăzută în Legea privind activitățile offshore.

Flux de numerar din activități de investiții la 4,3 mld. lei, cu 74% peste 2017

În 2018 am avut o performanță excelentă, cu un rezultat din exploatare de 5,2 mld. lei, sprijinit de optimizarea continuă a costurilor, dar și de reversarea unor ajustări de depreciere. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare a fost de 7,4 mld. lei. Ne-am îndeplinit promisiunile privind creșterea investițiilor, cu un flux de numerar din activitățile de investiții de 4,3 mld. lei, în creștere cu 74% față de 2017.

Am plătit, de asemenea, dividende de 1,1 mld. lei pentru anul financiar 2017, mai mari cu 33% față de anul precedent. Fluxul de trezorerie extins după plata de dividende a fost de 2 mld. lei. În plus, poziția noastră financiară a rămas în continuare foarte bună, cu rezerve de numerar de 5,6 mld. lei la finalul anului 2018, ceea ce ne plasează într-o poziție solidă, care ne permite finanțarea proiectelor strategice și distribuirea unor dividende atractive acționarilor noștri în viitor.

Privind fiecare segment de activitate în parte, în Upstream am beneficiat de prețuri realizate mai bune, de costuri totale de producție mai mici, cheltuieli cu amortizarea și de explorare în scădere, care, coroborate, au anulat impactul declinului producției. Prin urmare, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale aproape s-a dublat comparativ cu 2017. Am făcut progrese către simplificarea portofoliului nostru prin semnarea transferului altor nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy, în plus față de cele 19 zăcăminte care fuseseră deja transferate în 2017. Am forat 110 sonde noi și sidetrack-uri, am efectuat aproximativ 1.000 de reparații capitale, iar în urma unei campanii offshore de succes, am pus în funcțiune sonda cu cea mai mare producție de țiței din portofoliul nostru curent.

În Downstream Oil, am investit în următoarele proiecte majore: revizia rafinăriei Petrobrazi (un efort financiar de 45 mil. euro care ne permite să avem un ciclu extins de patru ani între revizii), proiectul Policombustibili și modernizarea depozitelor de combustibili. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a reflectat o performanță foarte bună a vânzărilor noastre, care a compensat parțial impactul reviziei planificate a rafinăriei din T2/18 și al marjelor de rafinare mai mici.

Rezultatul Downstream Gas a crescut în mod semnificativ, reflectând optimizarea produselor și clienților, precum și performanța îmbunătățită a activității de energie electrică, susținută de disponibilitatea mai mare a centralei electrice Brazi.

Pe baza rezultatelor și a fluxului de trezorerie extins solide obținute în 2018, Directoratul a propus un dividend brut de 0,027 lei/acțiune pentru exercițiul financiar 2018, în creștere cu 35% față de anul anterior, ceea ce reprezintă o rată de distribuire a profitului net de 38%. 

Acționarii OMV Petrom au aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de 0,027 lei/acțiune pentru anul financiar 2018

Procentul acțiunilor liber tranzacționabile OMV Petrom a rămas la 18,35% pe parcursul anului financiar care a trecut. Prețul acțiunii și volumele de tranzacționare au evoluat pozitiv până la începutul lunii noiembrie, prețul maxim al anului fiind cu 38% mai mare față de prețul de închidere la finalul anului 2017.

În decembrie a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114, ceea ce a determinat un declin abrupt al prețului acțiunii OMV Petrom, ca de altfel al întregii Burse de Valori București. Cu toate acestea, prețul acțiunii OMV Petrom a încheiat anul pe un trend ascendent, la 0,2990 lei, ceea ce a însemnat o supraperformanță comparativ cu cea a indicelui BET de 9,3 puncte procentuale. Randamentul total pentru acționari (incluzând dividendul de 0,02 lei/acțiune pentru anul financiar 2017) a fost de 11,5%.

Lichiditatea acțiunii s-a îmbunătățit în 2018, cu o valoare medie zilnică de tranzacționare de 4,02 mil. lei (0,86 mil. euro), mai mare cu 52,2% în lei comparativ cu 2017 (excluzând tranzacția de ofertă de vânzare accelerată din septembrie 2017).

Am făcut progrese și în direcția implementării obiectivelor noastre strategice. În 2018 am continuat să ne îmbunătățim competitivitatea în toate segmentele de activitate. În segmentul Upstream, am continuat optimizarea portofoliului activelor de producție, am modernizat încă 20 de facilități, am îmbunătățit indicatorul timp mediu între două defecțiuni (Mean Time Between Failures – MTBF) în România la 700 zile și am intensificat activitatea de foraj în vederea maximizării ratelor de recuperare în condiții economice. În Downstream Oil, am finalizat sau am făcut progrese în mai multe proiecte-cheie care ne permit creșterea flexibilității rafinăriei și menținerea indicatorului consum propriu sub 9%. În Downstream Gas ne-am concentrat pe captarea maximului de valoare operațională din integrare și am generat cea mai mare producție netă de electricitate a centralei Brazi de la punerea acesteia în funcțiune în 2012, pe seama capitalizării unor condiții de piață favorabile.

În ceea ce privește al doilea pilon strategic, dezvoltarea opțiunilor de creștere, am continuat evaluarea viabilității comerciale și economice a proiectului Neptun Deep. În Downstream Oil am finalizat lucrările mecanice aferente instalației Policombustibili. De asemenea, am finalizat faza pilot a magazinelor de proximitate MyAuchan în 15 stații marca Petrom și urmărim extinderea parteneriatului. În ceea ce privește cel de-al treilea pilon strategic, expansiunea regională, am continuat evaluarea oportunităților de creștere în regiuni selectate cheie”. 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022