Update articol:

Christina Verchere, Petrom: „Neptun Deep este o necesitate pentru România, așteptăm să vedem claritate în ceea ce priveşte fiscalitatea și piaţa liberalizată; Nu comentăm nimic privind Exxon”

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră reprezintă este o necesitate pentru România, pentru a asigura energia pentru viitor, a spus, astăzi, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare la jumătatea anului.

OMV Petrom si ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Potrivit estimărilor, ar fi rezerve între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă consumul României între 3,5 și 7 ani.

CEO-ul Petrom a declarat: „Neptun Deep este un proiect extrem de important, este o necesitate pentru România, fundamental pentru a asigura oferta de energie pentru viitor. Vedem o scădere a producţiei naţionale de gaze, importuri în creștere de gaze, preţuri mai mari la gazele naturale și o interconectivitate redusă cu piața europeană. Este un proiect extrem de important pentru ţară şi un proiect extrem de important pentru OMV Petrom. Vom fi în continuare deschişi la un dialog cu autorităţile, așteptăm să vedem claritate în ceea ce priveşte fiscalitatea și piaţa liberalizată. Acestea sunt cerinţele cheie şi trebuie rezolvate cât mai repede pentru a permite o investiţie de multe miliarde de euro, astfel încât să oferim României securitatea energetică de care are nevoie.”

Aceasta a precizat că schimbările necesare pentru o decizie de investiţii vizează claritate şi stabilitate în ceea ce priveşte climatul investiţional, termeni competitivi din punct de vedere fiscal, dar şi clarificări privind accesul la piaţa liberalizată

„În plus, avem nevoie de infrastructura cheie, dar asta nu ţine neapărat de aspectul legislativ”, a adaugat oficialul Petrom.

Acesta a mai spus: “În ceea ce priveşte intervalul de timp, noi vrem cât mai repede posibil pentru că noi considerăm că aceasta este o adevărată necesitate pentru România, dar şi pentru companie. Noi, împreună cu partenerul (ExxonMobil n.r), am cheltuit deja 1,5 miliarde euro pe acest proiect. Cu cât durează mai mult cu atât se deteriorează aspectele economice, dar este vorba și despre România și aprovizionarea cu energie.”

Christina Verchere  a refuzat să facă vreun comentariu legat de zvonurile privind intenţia Exxon de a se retrage din proiect sau de a aduce încă un partener:„Nu avem comentarii privind Exxon. Întrebările trebuie adresate acestuia. (…) Pe partea de operare este un document confidenţial şi nu facem comentarii legate de un document confidenţial”.

Recent, surse guvernamentale au declarat, pentru AGERPRES, că ExxonMobil a informat Executivul că doreşte atragerea unui nou partener în proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră.Insa, ministrul Energiei Anton Anton a spus, luni, ca ExxonMobil nu a informat Ministerul Energiei despre vreo intenţie de a se retrage din proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră şi nici despre vreo intenţie de a coopta încă un partener în proiect.
„Tusker de la Exxon (Richard Tusker, manager de ţară ExxonMobil România – n. r.) nu a venit la noi. Exxon ne-a trimis o documentaţie să le aprobăm să facă nişte studii geo şi nişte foraje pentru construcţia unei staţii de comprimare de gaz şi le-am dat avizul”, a afirmat ministrul Energiei.
Ministrul Energiei a refuzat să dea amănunte despre ce anume negociază în prezent statul român cu ExxonMobil, indicând că la această întrebare poate răspunde Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de semnatar al contractului de concesiune cu ExxonMobil.
Pe de altă parte, Anton Anton a declarat luni că ALDE doreşte încheierea cât mai rapidă a negocierilor cu ExxonMobil.
Ministrul Energiei a estimat că gazele din Marea Neagră ar ajuta foarte mult la necesarul pentru consumul intern de gaze naturale, care nu este acoperit din producţia românească.

Petrom: Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în Marea Neagră

 
 

BVBStiri BVB

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

BRK Dow Turbo Short 35750 (BKDOWTSB9) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 10:06 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018