Update articol:

Clean Spark Spread și Clean Dark Spread – doi indicatori despre care nimeni nu vorbește, în energetica din România

Clean Dark Spread și Clean Spark Spread

De Laurențiu Căpcănaru, Economist

Clean Dark Spread și Clean Spark Spread sunt doi indicatori analizați cu mare atenție în rapoartele trimestriale privind energia ale UE, dar pe care nimeni din piață românească de energie nu-i ia în calcul.

În cel de al treilea trimestru din 2020 prețul en-gross  mediu al energiei  în  Uniunea Europeană a fost de 38 de Euro pe Megawatt. Ceea ce consumatorii nu știu este că, pentru centralele pe carbune, 68% din prețul energiei îl reprezintă costul cu poluarea, pentru că prețul mediu al unui certificat de carbon a fost, în al treilea trimestru al anului trecut,  27 de euro. Inseamnă că s-au plătit 26,2 euro la fiecare 38 euro încasați având în vedere că pentru un megawatt produs de o centrală electrică pe cărbuni trebuie să se predea 0.971 certificate de carbon. Teoretic. Practic, pentru cei care nu au o politică activă de management al riscului de piață și care nu au achiziționat certificatele în ritmul producerii poluării, ci ulterior, situația devine și mai gravă, pentru că la sfârșitul anului prețul certificatului ajunsese la 33 de euro. În dulcele  stil clasic  românesc producătorii noștri de energie achiziționează certificatele în ultimul moment, adică în aprilie, existând astfel riscul ca prețul plătit pe certificat să fie mai mare decât prețul încasat pe energie. În acest moment, prețul certificatului de carbon a ajuns la 39.68 euro ( 10 februarie ), deci 0.971 înseamnă 38.56 euro pe Mw.

Perspectivele privind prețul certificatelor sunt sumbre pentru producătorii de electricitate pe combustibili fosili, mai ales după decizia Cosiliului  European din 11 decembrie care stabilește ca țintă o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelul din 1990. Prețul crescut al certificatelor de carbon a dus la transformarea României în net importator , a crescut deficitul  energetic a Poloniei care are aproape cel mai mare preț din UE la energie, 51,7 Euro în trimestrul trei,  și a limitat disponibilul de export al Germaniei, cel mai mare producător din Uniune.

În rapoartele trimestriale privind energia ale UE sunt analizați cu mare atenție indicatorii Clean Dark Spread și Clean Spark Spread, indicatori pe care nimeni din piață românească de energie nu-i ia în calcul.

Spark Spreadul este un indicator care exprimă  diferența între prețul  energiei electrice  și prețul gazului plătit  de o centrală electrică pentru  obținerea acesteia. Reprezintă monetizarea randamentului tehnic al unei centrale electrice.

SS = PEE – PG/R    SS – Spark Spread

PEE preț energie electrică; PG preț gaz;  R randamentul centralei

Termenul a fost folosit pentru prima dată de către echipa de tranzacționare a lui Tony West din cadrul Companiei britanice Național Power. A fost preluat de traderii de energie și a devenit repede răspândit pe toate piețele, sesizandu-se oportunitățile atât speculative, cât și de hedging.

Imediat a fost extinsă ideea de la gaz la cărbune, după care la combustibilul nuclear și biomasă. Așa au mai apărut încă trei indicatori importantI pe piața de energie; -Dark Spread – care este diferența între energia electrică vândută și prețul cărbunelui folosit pentru obtinerea ei ; Quark Spread  – care reprezintă diferența între prețul energiei electrice vândute și costul corespunzător al combustibilului nuclear; Bark Spread – este aceeași diferența doar că se aplică în cazul centralelor electrice ce folosesc biomasă.

Spark Spread și Dark Spread exprimă competitivitatea operațională a centralelor electrice în funcție de prețurile de piață ale celor două componente variabile pe piețele de profil, respectiv prețul energiei și prețul combustibilului – gaz sau cărbune. Acești indicatori au doar o  valoare orientativă și sunt limitați cu privire la rentabilitatea financiară reală a centralelor electrice,  pentru că  nu țin cont de cheltuielile operaționale, de mentenanță, investitiții sau taxe și impozite.

Ulterior, indicatorii s-au generalizat referindu-se nu la o centrală, ci la regiuni, țări, zone și există chiar o medie continentală.

Pentru  statele participante la Sistemul European de Tranzacționare a Emisiilor lucrurile  se complică prin apariția cheltuielillor cu certificatele de carbon.  Indicatorii despre care am vorbit devin Clean Spark Spread și Clean Dark Spread, adăugându-se componenta Clean, care reprezintă rentabilitatea “curată” a Centralelor electrice cu combustibil fosil.

Clean Spark Spread = PEE – PG/R – NC *PCC= Spark spread- NC*PCC

NC -numărul certificatelor de carbon care trebuie predate/PCC preț certificate de carbon

Clean Dark Spread = PEE- PC/R – NC*PCC= Dark Spread – NC*PCC

Dacă indicatorii sunt pozitivi e bine. Dar chiar pozitivi fiind, asta nu înseamnă că centrala/zona despre care discutăm este rentabilă financiar. Pentru că am mai spus că nu se ține cont de cheltuilile cu salariile, mentenanță și investiții.

Problema este dacă acești indicatori sunt negativi. Pentru dacă sunt negativi pe perioade lungi de timp, situația devine gravă pentru țările și pentru sectoarele respective de activitate Un exemplu este situația Clean Dark Spread-ului în ultimul raport trimestrial despre energie. Acesta este negativ pentru zona Euro din primul trimestru al  anului 2019 și așa a fost în tot anul 2020. Rezultatele financiare se pot îmbunătăți în cazul valorificării energiei termice produse secundar, dar acest lucru este valabil numai în sezonul rece.

În energetica din România, Clean Spark Spread și Clean Dark Spread sunt indicatori non grata, nimeni nu vorbește despre ei, poate pentru că ne depășește subiectul sau pentru că ar fi deprimant să vedem situația de fapt a rentabilității centralelor pe bază de cărbune. Cum toate marile complexe termoenergetice sunt pe pierdere de ani de zile și deja toată lumea este obișnuită, nimeni nu ar fi curios să vadă un indicator care arată din start că centralele sunt condamnate la pierderi.

Și că indicatorii respectivi sunt o fotografie nefotoshopată nu a prezentului, ci a viitorului.

În Germania, care are un cărbune de o calitate net superioară, prețul energiei este similar ca la noi, centralele tehnologizate și automatizate mult față de ce putem noi visa,  Clean Dark  Spread-ul este negativ.  Este adevărat că centralele pe cărbune vând energie pe piața de echilibrare sau prin contracte bilaterale și acolo sunt alte prețuri, mai mari.  Pe parcursul unei zile de tranzacționare, în multe intervale dintre cele 24, prețul pe piață este sub prețul de producție, ceea ce limitează funcționarea în flux continuu.

Funcționarea centralelor pe cărbune este necesară pentru că încă nu avem cu ce să le înlocuim în producția de energie și energia din surse regenerabile nu acoperă necesarul de consum. Dar e clar că, în scurt timp, ele vor deveni total nerentabile dacă trendul actual al certificatelor de carbon continuă. Va trebui venit cu ajutoare de stat sau găsit alt mod de susținere al lor.

Indicatorii respectivi pe de altă parte sunt politici. Pentru că politica este decizia Uniunii Europene de a realiza reducerea emisiilor cu efect de seră. Dacă este corectă sau nu, nu am autoritatea să comentez. Și faptul că într-un document oficial sunt analizați cu atâta atenție relevă direcția spre care se merge. Direcție care afectează statele care au încă o mare dependență de producția de energie pe baza de cărbune.

Dacă vorbim de prețul energiei minus costul poluării, ar trebui să vorbim și de costul energiei regenerabile fără costul de susținere a ei. Așa consider că ar fi politicaly corect. Pentru că altfel indicatorii de care am vorbit la început devin statistică manipulată.

***

Surse
https://ec.europa.eu/energy/sites/default/files/documents/quarterly_report_on_european_electricity_markets_q3_2020.pdf
hhttp://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/8734/Conf_TehStiint_UTM_StudMastDoct_2020_Vol_I_pg57-60.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://paicucons.ro/avem-nevoie-de-investitii-in-energie-si-de-un-plan-bun-sa-le-punem-in-practica/
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/es/Documents/energia/Deloitte-ES-energia-Newsletter-Power-Utilities-julio-2019.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Spark_spread

BVBStiri BVB

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

BRK Dow Turbo Short 35750 (BKDOWTSB9) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 10:06 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018