Comisia Europeană a decis joi să deschidă proceduri de infringement trimiţând scrisori de punere în întârziere către România şi alte 25 state membre UE pentru că nu au transpus în mod complet în legislaţia naţională unele dispoziţii ale Directivei modificate UE/2024/1711 privind îmbunătăţirea organizării pieţei energiei electrice a UE, care a fost adoptată anul trecut, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Statele membre UE trebuiau să notifice transpunerea Directivei până în 17 ianuarie 2025, exceptând dispoziţiile privind alegerea liberă a furnizorului şi partajarea energiei, pentru care aveau termen până în 17 iulie 2026. În contextul creşterii preţurilor la energie, noile reguli sunt menite să facă mai stabile preţurile la electricitate pentru consumatori şi să le facă mai puţin dependente de preţurile combustibililor fosili. Implementarea legislaţiei era cheia pentru ca consumatorii europeni (atât gospodăriile cât şi companiile) să beneficieze de costuri cu energia care să reflecte mai bine costurile de producţie mai reduse ale regenerabilelor, şi să facă preţurile mai predictibile.
De asemenea, piaţa reformată a electricităţii permite o mai bună protecţie a consumatorilor. Până acum, doar Danemarca a declar transpunerea completă a Directivei până la termenul limită.
Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere către aceste ţări (Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia), care au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde, a finaliza transpunerea şi a notifica Comisiei măsurile lor. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.