Ministrul elvețian de Finanțe, Karin Keller-Sutter, a declarat sâmbătă că băncile din țară au epuizat „bunăvoința” publică, în timp ce guvernul încearcă să găsească un echilibru în noile reglementări financiare, după criza Credit Suisse de anul trecut, scrie Reuters.
Elveția dorește măsuri care să protejeze atât sectorul bancar, cât și contribuabilul, a declarat Keller-Sutter, după ce planurile de consolidare a cerințelor de capital s-au lovit de opoziția UBS (UBSG.S), cel mai mare creditor din țară care a cumpărat Credit Suisse anul trecut.
„Ceea ce pot spune în mod clar este că nu se poate ca contribuabilii să plătească factura pentru comportamentul necorespunzător al băncilor și al managerilor”, a declarat Keller-Sutter pentru ziarul elvețian Aargauer Zeitung.
„Nimeni din această țară nu mai înțelege acest lucru – bunăvoința a fost epuizată”.
La începutul acestui an, guvernul a prezentat planuri de înăsprire a cerințelor de capital pentru UBS și celelalte trei mari bănci elvețiene, în încercarea de a face sectorul financiar mai robust după prăbușirea Credit Suisse.
Detaliile privind cerințele exacte de capital nu au apărut încă, dar posibilitatea ca UBS să fie obligată să dețină un capital suplimentar de 15 până la 25 de miliarde de dolari a întâmpinat rezistență din partea băncii.
Guvernul a dorit un sector bancar competitiv, dar a avut, de asemenea, o responsabilitate pentru întreaga țară și, prin urmare, să ia măsuri de precauție pentru a preveni un eșec necontrolat al unei bănci de importanță sistemică, a declarat Keller-Sutter.