Update articol:

Coronavirus: Secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să se arate unit

Antonio Guterres, ONU Sursa foto: un.org

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat joi Consiliul de Securitate să se arate unit în faţa pandemiei de COVID-19, subliniind că este vorba despre “lupa unei generaţii şi raţiunea de a fi a Naţiunilor Unite”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Un semnal de unitate şi de determinare din partea Consiliului ar conta foarte mult în actuala perioadă care provoacă anxietate”, a adăugat Antonio Guterres în cursul primei reuniuni a acestei instanţe consacrată COVID-19.

Această sesiune era prevăzută a se desfăşura cu uşile închise, dar discursul secretarului general al ONU a fost transmis agenţiei France Presse de unele misiuni diplomatice care au fost de faţă.

“Angajamentul Consiliului de Securitate va fi critic pentru a atenua implicaţiile pandemiei de COVID-19 asupra păcii şi securităţii”, le-a mai spus Antonio Guterres celor 15 membri ai acestei instanţe care au arătat numai diviziuni de la începutul crizei.

“Pentru a învinge pandemia astăzi, avem nevoie să lucrăm împreună” şi “asta înseamnă să întărim solidaritatea”, a insistat el.

De-a lungul sesiunii, mai mulţi ambasadori participanţi la reuniune au transmis pe conturile lor de Twitter sau direct jurnaliştilor fragmente din intervenţiile lor.

Germania a subliniat astfel că “pandemia este o problemă de securitate şi de pace internaţională”, pe când alte ţări, ca Rusia, China sau Africa de Sud, au apreciat, din contră, că sănătatea nu este de resortul Consiliului de Securitate.

Franţa a confirmat că va aloca 1,2 miliarde de euro luptei împotriva bolii în Africa, în timp ce Estonia şi-a început intervenţia subliniind că este “mai bine mai târziu decât niciodată” pentru a ţine această primă reuniune, o critică lansată celor care au întârziat organizarea sesiunii Consiliului de Securitate.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (25/01/2022)

Initierea primei etape a programului de rascumparare actiuni

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/01/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/01/2022)

Hotarare civila referitor divizare Promateris S.A.

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/01/2022)

Document informare - alocare actiuni