Update articol:

Credere: Hotărârea CJUE în cauza Șerban poate conduce la pierderea de către consumatori a proceselor care vizează înghețarea cursului de schimb

Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Șerban (C-81/19) poate conduce la pierderea de către consumatori a proceselor care vizează înghețarea cursului de schimb, în special de către cei cu credite în franci elvețieni, opineaza Asociatia de consumatori Credere.

O clauză contractuală care nu a fost negociată, ci reflectă o normă care, potrivit legii naționale, se aplică între părți în lipsa unui acord diferit în această privință, nu intră sub incidența dreptului Uniunii referitor la clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, a transmis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Credere a transmis: “Din păcate, hotărârea Curții este surprinzătoare, întrucât aceasta este în totală contradicție cu concluziile depuse de avocatul general. În continuare, o soluție bună rămasă pentru împrumutați este reprezentată de Legea 77/2016 privind darea în plată, cu componenta de reechilibrare pentru viitor a contractelor de credit. Băncile au avut și au libertatea de a alege modul în care își construiesc relația cu clienții lor. În cazul creditelor în franci elvețieni, această relație, care pune în dezechilibru major debitorul, a fost construită pe baza dezinformării cu privire la riscul valutar și, în special, cu privire la caracterul de moneda de refugiu a francului elvețian. În acest context, este important de menționat că, prin hotărârea de astăzi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu s-a pronunțat pe aceste aspecte, ci doar a arătat că un principiu din Codul Civil nu îi permite instanței de judecată să aplice Directiva privind clauzele abuzive.”

BVBStiri BVB

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (05/08/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (04/08/2020)

Modificare rata dobanda cupon 45

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (04/08/2020)

Modificare rata dobanda cupon 49

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/08/2020)

Notificare Voltinvest - Indice de alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni SIF5