Update articol:
Război între reprezentanții USR și Sorin Boza, președintele directoratului CE Oltenia

Cristina Prună către Sorin Boza: USR nu vine să închidă cariere, însă nu ne puneți nouă în cârcă dezastrul pe care trebuie să îl administrați 

Sursa foto - Facebook Sursa foto - Facebook

USR nu vine să închidă cariere, însă nu ne puneți nouă în cârcă dezastrul pe care trebuie să îl administrați și care este opera politicienilor „experimentați”, i-a transmis deputatul USR Cristina Prună lui Sorin Boza, președintele Directoratului CE Oltenia. Anterior, acesta transmisese că președintele USR Dan Barna nu a ajuns la Complexul Energetic Oltenia, după ce acesta din urmă spusese că a vizitat CEO și că are mari dificultăți financiare din cauza proastei administrări și căpușelor politice care nu au făcut investiții.

Cristina Prună a scris pe Facebook: „Stimate domnule Sorin Boza,

La sfârșitul lunii ianuarie am publicat pe contributors.ro acest material: „Ce trebuie să înțelegem din greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia și care este viitorul cărbunelui românesc” (https://bit.ly/2lSyrxp). Nu știu dacă ați apucat să îl parcurgeți la momentul respectiv, dar am încercat să creionez problemele cu care se confruntă mineritul din România după ce am trimis interpelări la minister, am mers în Gorj și Valea Jiului și am discutat cu persoane relevante, cu mineri și inclusiv cu dumneavoastră. Poate nu am reușit să le cuprind pe toate, recunosc, dar, spre deosebire de politicienii „experimentați” care și-au construit bazine electorale în Gorj mințindu-i pe mineri ani la rândul, nu am venit cu povești nemuritoare.

Nu o să stăm impasibili și să nu vă atragem atenția că veți încuraja un discurs al urii dacă dumneavoastră împreună cu „specialiștii” de la Ministerul Energiei le veți lăsa impresia oamenilor că, în noul context de la Bruxelles, cineva o să fie de-acord să subvenționeze prețul certificatelor de carbon pentru producția de cărbune. Sigur, în Parlamentul României toți politicienii „experimentați” vor ridica mâinile și vor susține orice, doar sunt experți în a-și crea povești de adormit copiii. Și de la Guvern poate că va ploua cu ordonanțe de urgență și toată floarea cea vestită a politicienilor „experimentați” o să-și arate dragostea față de minerit. Sigur, cei care încearcă să aibă un discurs echilibrat și rațional sunt marginalizați. Nu sunt cu românii, domnle!

Știți că, în baza legislației actuale, o parte din banii pe care CE Oltenia îi plătește pentru achiziția de certificate de carbon ar fi trebuit să se întoarcă spre comunitățile miniere afectate de tranziția energetică. Nu ar fi mai bine să le cereți politicienilor „experimentați” de la Guvern să facă acest lucru, în loc să dea din gură de pomană și să vă păcălească cu acea schemă de subvenționare? Sau să definească ce înseamnă „materii prime” și să mai salvați niște bani din cei pe care îi plătiți pentru certificatele verzi, de data aceasta?!

Vi se pare o abordare confortabilă că Ministerul Energiei v-a cerut să explicați cum veți elimina, treptat, producția de cărbune, în loc să-și asume responsabilitatea în fața Comisiei Europene? V-a cerut USR acest lucru, sau politicienii „experimentați” de la PSD și ALDE? (https://bit.ly/2kOBqXe)

Vă mai întreb un lucru: dumneavoastră chiar credeți că USR își dorește să lase oameni fără locuri de muncă? Mă scuzați, dar am uzat de toate instrumentele parlamentare pe care le-am avut la îndemână pentru a atrage atenția că situația mineritului românesc a devenit critică și a arăta că există alternative. Pe de altă parte, în timp ce suntem ironizați pe motiv că am fi „copii în politică”, ținem să atragem atenția că, în urmă cu ceva timp, ați venit cu un plan de dezvoltare pentru CE Oltenia. Ieri am văzut că o serie de investiții au fost, din nou, amânate.

Poate că o soluție era ca aceste investiții să se fi putut face atunci când puteați vinde energie pe piața liberă (nu la preț reglementat ca astăzi, că așa vrea PSD) și prețul certificatelor de carbon erau la un preț scăzut.

Apreciez că depuneți eforturi să apărați soarta CEO și vă spun că USR înțelege rolul extrem de important pe care îl are această companie. Nu sunt vorbe goale, dar trebuie să lămurim niște lucruri. USR nu vine să închidă cariere, însă nu ne puneți nouă în cârcă dezastrul pe care trebuie să îl administrați și care este opera politicienilor „experimentați”. Știți foarte bine acest lucru! USR vine să vă spună că este nevoie de o trezire la realitate, iar tranziția energetică nu trebuie să lase oamenii pe drumuri. Recunoaștem rolul carbunelui pentru securitatea aprovizionării, însă tranziția spre tehnologii mai puțin poluante este inevitabilă. Chiar dumneavoastră ați propus capacități noi de producție pe gaze naturale.

Atragem atenția doar că dacă se continuă cu același discurs populist, s-ar putea să distrugem și securitatea energetică, și viețile unor oameni care nu vor înțelege ce sacrificii dureroase au făcut.”

Dan Barna: CE Oltenia are mari dificultăți financiare din cauza proastei administrări și căpușelor politice care nu au făcut investiții (video)